Foto: Screenshot

Dvije minute brutalne istine: Tvrdio da su komunisti moralniji od HDZ-ovaca pa ubijen

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Prošle su 32 godine otkako je pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima ubijen jedan od osnivača Hrvatske stranke prava i tadašnji načelnik stožera HOS-a, Ante Paradžik. Naprasito je likvidiran 21. rujna godine 1991. u 48 godini života, ostavivši iza sebe suprugu i troje djece…

Paradžik je od 1971. godine aktivno je sudjelovao u Hrvatskom proljeću kada je kao predsjednik Saveza studenta Hrvatske pokrenuo studenski štrajk, nakon kojeg je uhićen i osuđen na tri godine zatvora. Bio je to početak njegova političkog buntovništva koje je okončano u policijskoj “sačekuši” na punktu kod Sesveta, no pitanje razloga njegova smaknuća do danas je ostalo otvoreno.


NARUČENO SMAKNUĆE? Niti nakon 28 godina ne zna se tko stoji iza ubojstva Ante Paradžika, jednog od osnivača HSP-a i zapovjednika HOS-a

Nije sa slagao s Tuđmanom, ali…

Poznato je da se ovaj političar uopće nije slagao sa politikom tadašnjeg predsjednika dr. Franje Tuđmana, no toga se dana sa vozačem i kolegom vraćao sa stranačkog skupa u Križevcima na kojem je svoje simpatizere zamolio da poslušaju predsjednika Tuđmana ukoliko ih pozove na sveopći ustanak, jer je sloboda Hrvatske bila na prvom mjestu.


Nakon što su prošli nekoliko policijskih punktova u Sesvetama, na kontrolnom punktu “Jež 2”, zaustavila je policijska patrola koja je bez previše pitanja počeli pucati prema automobilu. Ishod je bio tragičan, Ante Paradžik je ostao na mjestu mrtav, vozač Branko Perković je teško ranjen, dok je Ivica Oršanić prošao bez ozljeda jer se bacio ispod sjedala, ali se nakon toga vratio u Kanadu gdje je i preminuo.

Preživjeli svjedok o ubojstvu

“To je bilo iskustvo kojeg mi se je stvarno teško sjetiti. Paradžik mi je bio na suvozačkom mjestu,a Ivica je sjedio straga. Sjećam se da smo prošli nekoliko kontrolnih punktova i nije bilo nikakvih problema, a u Dugom Selu nas je zaustavio policajac kojeg znam od ranije, Blaž Sarić, koji nas je pregledao i pustio dalje. Je li on javio sljedećoj kontrolnoj točki ili se to znalo od prije ja ne znam”, rekao je svojedobno za naš portal jedini preživjeli Branko Perković.

“Na punktu u Sesvetama sam stao, a sjećam se da mi je policajac viknuo da ugasim motor. Poslušao sam ga, a nakon toga je policajac Željko Vučemilović Grgić došao do suvozačkih vrata i otvorio vatru na nas, nakon čega su počeli pucati i drugi. Ante je ubijen, ja sam ranjen. Ni danas se ne želim sjećati tok trenutka. Ante mi krvav, ubijen, leži na ramenu. Grozno”.

Veronika Paradžik: “Teško je živjeti u zemlji koja ti je ubila oca”

Foto: Screenshot

Iako se do prošle godine nije medijski eksponirala, Veronika Paradžik je nakon lanjske mise progovorila o sjećanjima na svog oca:
“Ljuta sam, ogorčena i jadna, teško je biti živ u ovoj zemlji koja ti je ubila oca! Odgovorni su oni koji su direktno bili u tome, kao i oni koji su šutjeli. I oni koji sve znaju, a boje se to reći… Puno je njih krivo.”

U potresnom razgovoru, kći Ante Paradžika kazala je i kako joj je u 37. godini preminuo brat Mislav koji je kao odvjetnik bio pod strašnim pritiscima u želji da “istjera na čistac” maglovitu sudbinu svoga pokojnog oca. Zbog gubitka supruga, a onda i sina, najveći je teret, objasnila je, podnijela i još ga uvijek podnosi – njezina majka Jozefina:

“Majka je proživljavala pakao dok je još hodala s mojim ocem i na vjenčanju i nakon njega. I kad smo dobili ovu našu prekrasnu državu, učinili su najgore – i njoj i njezinima… I sad to proživljava, nakon gubitka sina. To je strašno.”
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.