Foto: MORH/ J. Kopi

Dosta smo se tukli ‘tandžarama’: MORH slijedeće godine očekuje najveći proračun do sada

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Ministar obrane Mario Banožić nazočio je otvaranju godišnje raščlambe rada vojnih izaslanika i vojnih savjetnika RH te predstavnika u Stalnom predstavništvu RH pri NATO-u i EU-u koja je započela u Ministarstvu obrane 22. kolovoza 2023. godine.

Tom prilikom ministar je istaknuo važnost vojno-diplomatske mreže koja svojim djelovanjem promiče interese Republike Hrvatske u inozemstvu i međunarodnim organizacijama.

Međunarodna obrambena suradnja iznimno važna

Foto: MORH/ J. Kopi

“Drago mi je što vam ovom prilikom mogu zahvaliti na zalaganju i predanosti i što svakodnevno časno i dostojanstveno predstavljate Republiku Hrvatsku”, rekao je ministar vojnim izaslanicima, pomoćnicima vojnih izaslanika i svim okupljenim pripadnicima Hrvatske vojske koji raspoređeni na dužnostima u inozemstvu.


Kazao je i kako su danas, u svijetlu aktualnih sigurnosnih izazova u svijetu, kada se snažno preispituje postojeća globalna sigurnosna arhitektura, vojna diplomacija i međunarodna obrambena suradnja iznimno značajna područja.

U tom smislu, ministar je rekao, osvrnuvši se na rat u Ukrajini, kako je ta najveća sigurnosna kriza na europskom tlu od Drugog svjetskog rata ujedno postala pokretač produbljivanja međunarodnih odnosa te intenziviranja suradnje s partnerima i saveznicima u cilju zajedničkog jačanje sposobnosti.

“Važno je naglasiti kontinuiranu i sveobuhvatnu bilateralnu pomoć naše Vlade Ukrajini od samog početka ruske agresije, a koja obuhvaća diplomatsku, političku, humanitarnu i tehničku pomoć”, istaknuo je ministar.

Foto: MORH/ J. Kopi

Nastavlja se sa angažmanom u inozemstvu

Također, spomenuo je NATO Summitu u Vilniusu koji je održan u srpnju na kojem su potvrđene aktivnosti prilagodbe savezničkog postava odvraćanja i obrane, adaptiranja zapovjedne strukture te uspostave triju Regionalnih planova.

“Paralelno s adaptacijom postava NATO-a, Hrvatska nastavlja s angažmanom  u inozemstvu davanjem doprinosa misijama i operacijama u potpori jačanju mira te jačanja kolektivne sigurnosti”, istaknuo je u tom kontekstu aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj i Litvi, aktivnost Ojačane budnosti u Mađarskoj te operaciju KFOR koja je i dalje operacija sa najvećim doprinosom Hrvatske vojske.

Naglasio je važnosti intenziviranja i produbljivanja suradnje RH sa strateškim partnerima i dugogodišnjim saveznicima te sa susjednim državama. U tom smislu istaknuo je da je potpora Hrvatske Kosovu i BiH kontinuirana te kako će takva ostati i dalje.
Foto: MORH/ J. Kopi

Proračun za 2024. biti uvećan za 62,5 milijuna

U svom izlaganju ministar je podsjetio na ulaganje u modernizaciju i opremanje svih grana Hrvatske vojske što je omogućeno prije svega kontinuiranim rastom obrambenog proračuna.

“I u 2024. nastavljamo trend rasta ulaganja u obranu. Prema prijedlogu Vlade obrambeni proračun za 2024. biti uvećan za 62,5 milijuna eura u odnosu na 2023.”, rekao je istaknuvši kako se nastavlja raditi na ispunjavanju smjernice od najmanje 2% BDP-a ulaganja u obranu, te zadržavanju već dostignute smjernice od 20% obrambenih izdvajanja za opremu i modernizaciju.

Godišnju raščlambu otvorila je ravnateljica Uprave za obrambenu politiku Dunja Bujan Šujster, a prigodno se obratio i zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Siniša Jurković koji su također vojnim izaslanicima zahvalili na trudu i doprinosu u promicanju hrvatskih interesa uz inozemstvu.
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.