DOLAZITE NA OTVARANJE? Novi Muzej Domovinskog rata na više od 13 tisuća kvadrata oduzima dah!

Autor: S.V.

Petnaestak godina nakon prve ideje o osnivanju Muzeja Domovinskog rata na području Turnja, u petak, 5. srpnja 2019. godine otvara se Muzej Domovinskog rata Karlovac–Turanj, u sklopu Gradskog muzeja Karlovac. Muzej smješten na Turnju, na karlovačkom području stradanja i obrane u vrijeme Domovinskoga rata od 1991. do 1995. godine, osmišljen je kao vjeran prikaz života ljudi te događanja na širem karlovačkom području. Nakon otvaranja, Muzej će se tijekom vikenda 6. i 7. srpnja moći besplatno razgledati.

Muzej Domovinskog rata Karlovac-Turanj prostire se na kompleksu Križanić Turanj ukupne površine nešto više od 13 000 kvadrata. Kao temelj za uređenje centralne zgrade muzejskog kompleksa na Turnju korišten je hotel California. Zgrada je izvana učvršćena čeličnim nosačima i obložena staklom, kako bi i sama svjedočila o ratnim zbivanjima na širem karlovačkom području od 1991. do 1995.

Muzej sa više od 350 predmeta

Stalni muzejski postav organiziran je u šest tematskih cjelina i sadrži više od 350 predmeta. U zgradi Muzeja Domovinskog rata Karlovac-Turanj nalaze se i Spomen soba posvećena poginulim braniteljima, suvenirnica, višenamjenska dvorana, knjižnica, uredi i caffe bar. U postav Muzeja uključeno je tri sata multimedijskog sadržaja, što Muzej na Turnju čini zanimljivim i mlađim posjetiteljima, te vanjski izložbeni prostor s ukupno 23 predmeta.

Za arhitektonsku izvedbu bio je zadužen Projektni biro 2A te arhitektice Vlasta Lendler-Adamec i Tatjana Basar. Autorica muzeološke koncepcije je kustosica Ružica Stjepanović, dok je likovni postav izložbe napravila dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović. Vrijednost projekta procjenjuje se na otprilike 26,3 milijuna kuna. Njegovoj realizaciji financijski su najviše doprinijeli Grad Karlovac, Karlovačka županija, Ministarstvo kulture, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ministarstvo turizma te Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Mjesto posebnog pijeteta

„Muzej Domovinskog rata Karlovac-Turanj mjesto je posebnog pijeteta, posvećeno svim Karlovčanima, braniteljima i civilima koji su branili i obranili svoj grad. Značajna je kulturno-edukativna uloga koju ima Muzej. Sadržajno obogaćuje ponudu kulturnog turizma u Karlovcu, a posjetiteljima omogućuje da uče i istražuju povijest nastanka samostalne Hrvatske. Također, ovaj Muzej će biti dio nacionalnog programa obilježavanja sjećanja na Domovinski rat, zajedno s muzejskim kompleksima u Vukovaru, Kninu i Dubrovniku.“, poručila je ravnateljica mr. sc. Hrvojka Božić uoči otvorenja Muzeja Domovinskog rata Karlovac-Turanj.




Od 2013. godine kompleks na Turnju nalazi se na listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Lokacija na Turnju otprije je atraktivna turistima, posebice ljeti kada je Turanj posjećivalo i do 50.000 ljudi, najviše stranaca. Procjenjuje se da će otvaranje Muzeja pridonijeti ukupnoj turističkoj ponudi grada Karlovca i Karlovačke županije, povećati interes gostiju za karlovačku ponudu te u konačnici postati prepoznatljivi proizvod cijelog karlovačkog područja.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.