Foto: Screenshot/Ilustracija

Dječak (16) uništio tenk JNA u Vinkovcima: Ako se prepoznaje, neka nam se javi

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Više različitih izvora spominje šesnaestogodišnjeg Hrvata koji je na današnji je dan, 3. listopada 1991., uništio tenk u žestokim borbama za Vinkovce.

Na ovaj datum, golobradi mladić iznimne odvažnosti često bude temom u pojedinim medijima, no sve do danas o njemu se priča isključivo u kontekstu “nepoznatog heroja”.


TRINAEST VINKOVČANA (MEĐU NJIMA TRI BRATA) OTIŠLO JE U VUKOVAR: Deset ih nije preživjelo rat

Tko je nepoznati heroj?

U nadi da će se i ovim člankom doći do identiteta hrabrog mladića, podsjećamo na vinkovačku ratnu kalvariju.

Foto: Screenshot

Hrvatske su snage početkom srpnja 1991. protjerale neprijatelja sa samog ulaza u Vinkovce. Već 17. srpnja 1991. munjevitom su akcijom hrvatske snage potisnule srpske teroriste preko “brčanske” pruge i uspostavile liniju prema Mirkovcima. U samom pak napadu na neprijateljske položaje na Mirkovce, iz kojih su neprestano granatirani Vinkovci, hrvatske su postrojbe pretrpjele velike gubitke, a ključnu pomoć srpskim teroristima pružila je JNA.

Od 28. do 30. kolovoza 1991. u Vinkovcima i Slavonskom Brodu hrvatske su snage zaustavile nekoliko vlakova koji su prevozili oružje i intendantsku opremu JNA koja se povlačila iz Slovenije.  Ovom akcijom oduzeti su oružje i oprema i podijeljeni slabo naoružanim hrvatskim postrojbama.

Jastreb u Vinkovcima

Dana 15. rujna 1991. Vukovar je ostao odsječen od Vinkovaca, a 20. rujna veza je opet uspostavljena. No, 11. listopada u Vinkovce se s manjom skupinom branitelja uspio probiti iz neprijateljskog obruča zapovjednik obrane Vukovara Mile Dedaković – Jastreb, u namjeri za dovesti pomoć Vukovaru koji su opkolili velikosrpske snage. Sigurnost Vinkovaca u smislu ostanka pod hrvatskom vlašću nije bila potpuna niti nakon stabiliziranja bojišnice i međunarodnog priznanja Republike Hrvatske od strane zemalja Europske zajednice. Osim topničkih napada 10. veljače 1992., srpske snage poduzele su i pješački napad, kojeg su hrvatske postrojbe odbile. Također, 1. travnja 1992. uslijedio je snažan napad srpske vojske na ovaj grad. Tada su tri osobe poginule, a devet ih je ranjeno.

Raspadom Jugoslavije, u neovisnoj Hrvatskoj obnavlja se 1992. g. županija pod imenom Vukovarsko-srijemska u čijem su se sastavu našli i Vinkovci. Grad je jedno vrijeme bio upravno sjedište županije dok uvjeti nisu dopustili da se nakon mirne reintegracije okupiranog Podunavlja ured premjesti u Vukovar.
 

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.