Foto: UDPNHBDR

Djeca ubijenih i nestalih branitelja: ‘To nedostajanje nas razara’

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Dana 20. studenoga 2023. godine održat će se 16. mimohod “Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga” i prigodni program “Ovčara – vječna rana” u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, a u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Nedostajanje koje razara

“Koliko samo boli i tuge se nakupilo u nama… Nostalgije za prošlošću i svim zajedničkim trenucima koje smo stvarali. Ili smo trebali stvarati, ali nažalost nismo mogli. U ove 32 godine previše nedostajanja se skupilo u našim životima. Nedostajanja koja ponekad razaraju toliko jako da bol više i ne osjećaš. I onda dođe taj dan, dan kada se kao braća i sestre okupimo. Bez previše riječi, samo s pogledom u kojem se krije sva naša tuga, bol, nedostajanja i ponos”, kažu iz ove Udruge i pozivaju na ovogodišnji mimohod.

Foto: MIROSLAV SLAFHAUZER

Mimohod su 2008.god. pokrenula djeca poginulih i nestalih hrvatskih branitelja okupljena u Udrugu djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, koji se tog dana okupljaju iz svih krajeva Republike Hrvatske kako bi odali počast svojim roditeljima te svim poginulim, smrtno stradalim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata.

“Toga dana smo svi jednaki”

“Zajedno s nama, mimohodom koračaju suborci naših poginulih roditelja, naše majke, bake i djedovi, naša djeca na koju prenosimo domoljublje i zahvalnost za Domovinu, veliki broj mladih osoba… Svi zajedno okupljeni tog dana šaljemo poruku da nismo i nikada nećemo zaboraviti žrtvu najhrabrijih među nama, žrtvu na kojoj je stvorena slobodna i neovisna Republika Hrvatska. Tog dana svi smo jednaki, svi smo jedna velika obitelj sa bezbroj emocija, isprepliću se tada tuga i ponos. Stoga Vas pozivamo – budite uz nas, hodajmo rame uz rame, budimo potpora jedni drugima, poklonimo se zajedno svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima na obljetnicu najvećeg zločina u Domovinskom ratu – masakra na Ovčari.”

Foto: UDPNHBDR

Program:
• 10:00 sati – okupljanje na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata Vukovar
• 10:30 sati – prigodni program i molitva kod centralnog križa na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata Vukovar Formiranje kolone Mimohod “Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga” (od Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata Vukovar do mjesta masovne grobnice Ovčara)
• 13:00 sati – prigodni program “Ovčara – vječna rana”
Polaganje vijenaca podno spomen-obilježja mjesta masovne grobnice Ovčara
Prigodni program
Molitva

• 14:30 sati – Sveta misa za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile – žrtve Ovčare (crkva Sv. Filipa i Jakova, Vukovar)

Gdje je Boris? Njegova kći ‘pritišće’ Srbe iz Negoslavaca da joj odgovore na to pitanje




Udruga organizira prijevoz za mimohod

Udruga će ove godine organizirati prijevoz na mimohod. Za sve dodatne informacije i rezervacije mjesta potrebno je javiti se na slijedeće brojeve (do popune slobodnih mjesta):

1. Opće informacije o mimohodu i programu (ORGANIZATOR) – Sandra Rapčak
Škomrlj, predsjednica UDPNHBDR – 095 201 1991
2. Našice, Koška, Bizovac, Osijek – 091 242 7764 (Marko Marić)
3. Nova Gradiška – 099 842 7914 (Klara Marinović Savić)
4. Bjelovar – 098 914 5819 (Alica Stančin)
5. Gospić – 098 997 7061 (Josip Dragičević)
6. Karlovac, Zagreb – 098 177 1035 (Antonija Perač Fištrović)
7. Sinj – popunjeno!
8. Škabrnja – popunjeno!




Udruge, organizacije i pojedince koje planiraju samostalno organizirati dolazak autobusom / kombijem / automobilima na mimohod zamoljeni su da se jave predsjednici udruge Sandri Rapčak Škomrlj na kontakt broj 095 201 1991.

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.