fbpx
Foto: Screenshot

DIVIO SE JEAN MICHELU, ĆIRO JE ŽELIO ZNATI SVE O NJEMU! Francuz: ‘Ljubio je ruke njegovoj majci’

Autor: Snježana Vučković

Da je Ćiro Blažević hrvatska legenda, bilo je jasno i za njegova života. Sada, nakon njegove smrti, jasno je da taj status nije bio samo hrvatski, niti regionalni, jer se od trenera svih trenera opraštaju ljudi diljem svijeta.

Hervé Rousseau, Francuz koji dugi niz godina živi u Hrvatskoj, prijatelj je majke i brata vukovarskog heroja Jean Michel Nicoliera, a za naš se portal prisjetio Ćire Blaževića kojeg je priča o ovom francuskom ratniku jako zanimala.

“Otkrio mi je koliko se divi pokojnom heroju Jeanu”

“U našim razgovorima otkrio mi je koliko se divi Jean Michelu i njegovoj žrtvi… Počeo ga je zanimati 1998. godine kada sam sa njegovim sinom Mirom bio na SP-u u Francuskoj. Tada sam mu ispričao o francuskom dragovoljcu koji je kao pripadnik HOS-a likvidiran na Ovčari”, kaže nam Rousseau.


“U to doba, sve je bilo u francusko-hrvatskom kontekstu… Ćiri je francuski bio drugi jezik i tamo su svi znali za njega, a osobito nakon što je nosio kapu napadnutog policajca. Tema francuskih dragovoljaca u Hrvatskoj bila mu je impresivna, a osobito ona o Jeanu.”

Neraskidiva veza

Hervé Rousseau se prisjetio i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je koncem 2021. godine posjetio Hrvatsku:

“Tada je s Macronom organiziran svečani ručak na koji je pozvana Jeanova majka Lyiliane Fournier, a prisutan je bio i pokojni Ćiro Blažević. To je prilikom prema njoj pokazao veliko poštovanje. Kada je čuo da je to Jeanova majka, poljubio joj je ruke. Ta njegova veza s Francuskom i dragovoljcima iz te zemlje – bila je neraskidiva”.

 

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.