Facebook

DIVERZANT S NAJTEŽIM ZADATKOM U OLUJI: ‘Trudnici s malom bebom sam morao javiti da joj je poginuo suprug’

Autor: Snježana Vučković

Zlatko Ivić, bivši pripadnik 1. pješačke bojne Crne mambe, 2. gardijske brigade Gromovi, jedan je od onih koji je teret Domovinskog rata višestruko osjetio.

Zlatko je 1992. godine u Dubrovniku preživio strahotu teškog ranjavanja zbog kojeg i danas trpi velike posljedice:

“Dobio sam 47 gelera po cijelom tijelu, jedan i u glavu. Svako malo pokoji “ispliva” pa skupljam kolekciju (smijeh). U svakom slučaju, jedna noga mi je kraća 2,5 cm, nastradao mi je desni bubreg, desno plućno krilo… Eto, sada živim kao 100%-tni invalid druge grupe i ne žalim se… Hodam. Strašno je bolno ovo danas, puno bolnije od tijela koje buše geleri. Branitelji su na margini, kad podsjete na Domovinski rat naziva ih se ustašama. Ako sam ja ustaša zato što sam krvario za Hrvatsku, neka sam”, kaže Zlatko koji pomalo otvara dušu i dijeli s nama svoju bol.

Zadatak teži od bilo kakve diverzije

Nije, međutim, “samo” teško ranjavanje i smrt suboraca ono što remeti Zlatkov san. Obzirom da ni nakon ranjavanja nije mogao mirovati, tijekom Oluje dobio je vrlo neugodan zadatak – obavijestiti obitelji o smrti njihovih sinova, očeva, braće:

“Bilo je to teže od bilo kakve diverzije… Doći ženi koja je četiri mjeseca trudna i koja pored toga ima 14-mjesečnu bebu, pa joj kazati da joj se muž neće vratiti s bojišnice… Mučno…”, bio je kratak Zlatko.

Zlatko Ivić je ujedno i hrvatski branitelj koji se prvi “ispričao” za svoje ratovanje, a čija je “isprika” citirana prije dvije godine na obljetnici Oluje u Kninu:




“PRIZNAJEM da sam zajedno sa svojom braćom uzeo oružje da zaustavimo srpskočetničke horde koje nam napadnuše domovinu, priznajem da bih i opet to ponovio ako zatreba i to s još većim žarom nego prije, priznajem sve…

ISPRIČAVAM SE svima onima kojima nismo bili u mogućnosti pomoći u obrani od srpskočetničkih hordi i kome nismo uspjeli spasiti živote riskirajući vlastite jer nam okolnosti to nisu dozvoljavale, najviše se ispričavam Tebi moj narode što nismo odradili posao do kraja pa sad moraš trpjeti ovakva sranja i uvrede u vlastitoj zemlji. Da, ispričavam se…” , napisao je ogorčeni Zlaja nakon što je doznao za peticiju isprike za Oluju…”




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.