fbpx
Foto: Screenshot You Tube

DIGLI SPOMENIK UBOJICI BRANITELJA! Hrvatska diplomacija na nogama: ‘Potvrdili su da zastupaju velikosrpsku ideologiju’

Autor: N.K

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva hrvatskih branitelja stigla je žestoka reakcija povodom otkrivanja spomen ploče u Banjoj Luci majoru JNA Milanu Tepiću koji je 1991. godine raznio skladište oružja u Bjelovaru prilikom čega je pognulo je 11 osoba.

Povodom toga, veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini uručio je prosvjednu notu u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Osim toga, iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova poručuju kako se ovim činom gradska vlast Banja Luke poistovjetila s tom “zločinačkom velikosrpskom politikom”.

“Neprihvatljiv čin”

“MVEP ukazuje na neprihvatljivost ovakve odluke gradonačelnika i Gradske uprave Grada Banja Luke, kojom se veliča teroristički čin osobe koja je tijekom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, u samoubilačkoj akciji svjesno uzrokovala smrt velikog broja hrvatskih branitelja i civila te ogromna materijalna razaranja Grada Bjelovara. A takvom odlukom se gradske vlasti Banja Luke bez ikakve sumnje poistovjećuju s tom zločinačkom velikosrpskom politikom. Uz to, ovaj neprihvatljivi čin gradskih vlasti Banja Luke dodatno nas udaljuju od procesa izgradnje povjerenja i razvoja dobrosusjedskih odnosa”, poručuju iz ministarstva.

Oštro je reagiralo i Ministarstvo hrvatskih branitelja. Poručuju kako je u pitanju nedopustivo veličanje ratnog zločinca koje je ovaj put podržala i banjalučka vlast.

Priopćenje u kojem stoji kako i vlasti u Beogradu sudjeluju u prikazivanju Tepića kao heroja, prenosimo u cijelosti.

“Sumanuti čin u kojem su poginuli hrvatski branitelji”

“Nakon suludog čina podizanja spomenika majoru JNA Milanu Tepiću u Beogradu 2017. godine, nedopustivo veličanje ratnog zločinca podržale su i banjalučke vlasti, otkirvajući mu spomen-ploču.

Ministarstvo hrvatskih branitelja najoštrije osuđuje odavanje bilo kakve počasti ratnom zločincu Milanu Tepiću, kojom se veliča sumanuti čin u kojem su poginula jedanaestorica hrvatskih branitelja i deset ročnih vojnika te je izravno ugroženo stanovništvo bjelovarskoga kraja.
To nikako nije i ne može biti herojski čin kakvim ga vlasti u Beogradu i Banja Luci pokušavaju prikazat, to je kukavički čin i ratni zločin, a major Tepić sam je izabrao biti žrtva velikosrpske agresorske politike”, pišu u priopćenju.

Dodaju kako je Tepić bio svjestan što će se dogoditi te da nije nimalo mario za žrtve koje su mogle biti i puno veće.

“Potvrdili da zastupaju velikosrpsku ideologiju”

“Itekako je bio svjestan mogućih razmjera posljedica tog suludog čina i nije mario za žrtve koje su mogle biti puno veće, a spriječene su samo zahvaljujući hrabrim pripadnicima hrvatskih branitelja.

Veličanjem ratnog zločinca koji je u samoubilačkoj akciji svjesno ubio druge i ugrozio mnoge živote provodeći velikosrpsku agresiju na međunarodno priznatom teritoriju Republike Hrvatske, predstavnici banjalučkih vlasti potvrđuju da zastupaju velikosrpsku ideologiju i politiku čije posljedice Hrvatska i danas trpi”, poručuju.
Otvaranje starih rana

Smatraju kako su ovim postupkom tamošnje vlasti ponovno otvorile rane obiteljima ubijenih.

“Trideset godina od tog zločina slaviti Milana Tepića kao heroja još je jedan pokušaj iskrivljavanja istine o Domovinskom ratu, otvaranje rana obiteljima ubijenih hrvatskih branitelja, ali i dovođenje u zabludu mladih generacija koji svoju budućnost žele graditi na istini i europskim vrijednostima.

Među njima očito nije banjalučki gradonačelnik Draško Stanivuković, koji se ovim činom svrstao među one koji veličaju ratne zločince. Hrvatska je pobijedila u Domovinskom ratu i porazila velikosrpsku politiku, to je istina s kojom se moraju suočiti”, zaključuje se u priopćenju.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.