Foto: Spiritus/Dnevno

DEČKI, VJEČNO HVALA! MLADA EKIPA SE DOSJETILA: ‘Žrtve Domovinskog rata sada neće moći biti zaboravljene’

Autor: Snježana Vučković

Na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara pokrenuta je inicijativa od povijesne važnosti, a zove se – Vječno Hvala. Cilj projekta je sačuvati uspomene na sve žrtve Domovinskog rata, vječno. Pod uspomenama se smatraju fotografije, anegdote i životne priče o herojima koji su nas napustili. Pokrenuo ju je poznati hrvatski startup Spiritus koji gradi tehnologiju u kojoj se životne uspomene ne mogu biti obrisati, odnosno ostaju trajne.

Spiritus je upravo za ovogodišnji Dan sjećanja na Vukovar i Škabrnju je na svojim mobilnim aplikacijama objavio memorijale za 2717 vukovarskih žrtava i to na način da ih njihove obitelji mogu preuzeti i samostalno dodati podatke o njima.

“Od sada svi možemo biti Čuvari uspomena”

“Od sada, svaka obitelj koja je imala žrtvu u Vukovaru može na jednostavan i jedinstven način postati njihov Čuvar uspomena. Sve što trebate je u našu tražilicu upisati imena vašeg člana obitelji te u par minuta proći naš verifikacijskih proces kako biste postali njihov Čuvar uspomena. Nakon toga možete objaviti njihove fotografije i životne priče, a uskoro i više toga”, rekao je Dino Jerković, jedan od osnivača Spiritusa i projekta Vječno Hvala.

Kako naglašavaju iz Spiritusa, sadržaj za svaku uspomenu bit će u potpunoj kontroli obitelji preminulih, a oni će tijekom cijelog procesa biti tu kao pomoć. Svaka obitelj moći će tako besplatno unijeti pojedinosti po kojoj su njihovi članovi obitelji bili posebni. Njihove fotografije, zanimljive životne priče, zgode i nezgode po kojima će biti vječno upamćeni.

Foto: Spiritus

Mlada hrvatska tvrtka u ovom projektu s plemenitim ciljem ima pomoć značajnih organizacija. Tako da je među prvim partnerima projekta organizacija ACAP (udruga hrvatsko američkih profesionalaca) i One Croatia (udruga hrvatskih profesionalaca iz dijaspore). Te dvije udruge već duže vrijeme sudjeluju u humanitarnim projektima za pomoć Hrvatskoj, a u ovom slučaju svojim resursima pomažu da se projektom Vječno Hvala prikupi  što je više moguće životnih priča.

Mladi hrvatski naraštaji sada na moderan način povezani s herojima Domovinskog rata

“Startup Spiritus inovativno povezuje nove generacije hrvatskih građana na jedan moderan, inspirativan i jednostavan način sa našom povijesti i braniteljima Hrvatske koje nikada ne smijemo zaboraviti. Neizmjerno nam je drago da je ova inicijativa započela upravo na dan Vukovara koji je simbol otpora i slobode koju danas slavimo i uživamo”, izjavio je dr. Steven Pavletić, predsjednik ACAP-a, neprofitne američke udruge iz Kalifornije.

Važan dio projekta je i poznati hrvatski povjesničar Borna Marinić koji već čitavo desetljeće samostalno prikuplja životne priče heroja Domovinskog rata.




“Istražujući Domovinski rat usmjerio sam se na prikupljanje životnih priča poginulih hrvatskih branitelja. Moja namjera bila je dati tim žrtvama dostojanstvo, lice, a ne da ih se tretira kao broj ili mrtvo slovo na nekom spomeniku. U tome uspijevam i njihove priče prezentiram kroz portal Domovinskirat.hr te emisiju Domoljubne minute na HKR-u. Drago mi je da se pojavila tvrtka Spiritus koja je krenula raditi u istom smjeru na jedan novi, moderniji, a opet pristupačan način. Vjerujem da će se uspomena na ljude koji su ugradili živote u temelje društva u kojem živimo uspješno održati zahvaljujući ovoj aplikaciji.”

Foto: Spiritus

Ako ste poznavali nekoga od poginulih, podijelite njihovu priču

Tvrtka Spiritus i ostali partneri projekta pozivaju sve građane da pomognu ovom projektu s povijesnim potencijalom. Ako ste poznavali jednog od 2717 poginulih, podijelite njihovu sliku ili životnu priču, a uskoro ćete moći isto napraviti i za sve heroje.

“Krećemo sa herojima Vukovara, ali nakon toga se fokusiramo na sve žrtve, heroje Domovinskog rata. Iskreno vjerujemo da svaka osoba koja je ikad živjela ima barem jednu životnu priču vrijednu sjećanja. Mi ju želimo vječno sačuvati i tako reći veliko Hvala na njihovoj žrtvi”, zaključio je Dino Jerković.




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.