fbpx
Twitter

DANKE, DEUTSCHLAND! Za ovo što su nam učinili u Domovinskom ratu treba im skinuti kapu

Autor: Snježana Vučković

Od početka Domovinskog rata do današnjeg dana 1992. godine, Njemačka je Hrvatskoj u pomoć poslala minimalno 80 milijuna DM.

Ova je zemlja općenito odigrala važnu ulogu 1991. godine kada je među prvima priznala neovisnost Republike Hrvatske. Njemačka je kritizirana da je prebrzim priznanjem otežala pronalaženje mirovnog rješenja, no ovakvim optužbama protivio se i ministar vanjskih poslova Hans-Dietrich Genscher koji je tvrdio da je priznanje dogovarano sa EU partnerima.

Primili prognanike, slali dragovoljce…

Osim financijski, Njemačka je za vrijeme Domovinskog rata Hrvatskoj pomagala brojnim materijalnim donacijama, a u ovo vrijeme bila je država koja je primila najviše hrvatskih prognanika. Prva organizirana pomoć Hrvatskoj od Njemačke došla je kada je otvoren humanitarni ured u Zagrebu, za Badnjak 1991. godine. Tek nakon toga počele su i druge države, prije svega Austrija, Italija, Mađarska i europski gradovi slati pomoć. Istovremeno je Hrvatska potpisala i međudržavne ugovore da će građane koji su bili u Austriji, Njemačkoj i Mađarskoj vratiti kući, ali  tek kad prestanu ratne operacije.


Golorukoj Hrvatskoj koja je grcala pod napadima višestruko nadmoćnijeg agresora, u pomoć je došlo 55 stranih dragovoljaca iz Njemačke od kojih je 15 poginulo, a deset ranjeno.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.