wiki commons

DANIMA SU SLUŠALI VAPAJE UMIRUĆIH HRVATA! Druga najveća masovna grobnica Domovinskog rata otkriva stravičan zločin: ‘Bageri su došli tak kada su tijela počela smrdjeti’

Autor: Dnevno

Svi znaju za Ovčaru, masovnu grobnicu nastalu za vrijeme Domovinskog rata, no Ovčara nije jedina. Druga po veličini masovna grobnica jest ona u Baćinu, pokraj Hrvatske Dubice.

Uz sav trud pukovnika HV-a Ivice Pandže – Orkana koji je godinama ukazivao na postojanje jezive grobnice, hrvatska je visoka politika dugo ignorirala tu činjenicu te nije posjećivala Baćin.

Ove godine na mjestu masovnog pokolja Hrvata na Banovini, počast će odati hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Predsjendik će tako sudjelovat na komemoraciji u povodu obilježavanja 30. godišnjice stradanja civila u naselju Baćin, te će položiti vijenac ispred spomen obilježja masovne grobnice.

Danima slušali vapaje umirućih

I danas se malo  zna o grobnici u kojoj je pronađeno 56 tijela ljudi koji su živote okončali na užasan način. Njih 31 bilo je iz Dubice, pet iz Cerovljana i 20 nepoznatih žrtava.

Vještaci koji su radili na ekshumaciji ustanovili su da su žrtve umirale danima, a to su potvrdili i srpski svjedoci s druge strane Une koji su izjavili da su vapaje umirućih slušali više dana. Po njihovim svjedočenjima, uz ovih 56 žrtava bačenih u grobnicu, neki su ubijeni i bačeni u rijeku Unu.

Pokopani tek kad je počelo smrdjeti

“Tadašnje rukovodstvo Mjesne zajednice Dubica na čelu s predsjednikom SDS-a Milom Mišljenovićem 18. listopada 1991., na sastanku u poljoprivrednoj zadruzi, donijelo je odluku da se preostalo hrvatsko stanovništvo popiše i pritvori u seoski dom u Cerovljanima i u vatrogasni dom u Dubici. Dva dana kasnije, na ove dvije lokacije zatočeno je više od 70 ljudi”, rekao je umirovljeni pukovnik HV-a Ivica Pandža – Orkan.




“Nakon tri dana ljudima je rečeno da idu na razmjenu u Glinu. Iako je to svima bilo sumnjivo, potrpani su u autobus i krenuli prema Kostajnici. U selu Baćin dočekala ih je Jedinica za posebne namjene MUP-a SAO Krajine predvođene Stevom Borojevićem. Izvukli su ljude i između ceste i rijeke na jednoj poljani i pobili ih. Nisu pokopani dok nije počelo smrdjeti pa su došli bageri i iskopali rupe u koje su pobacani”, opisao je ove mučne događaje Orkan.

Zbog političara koji nakon toliko godina posjećuju Baćin, Orkan je pomalo ravnodušan. Najsretnije mu je, kaže, što ovu grobnicu i Spomen sobu posjećuju školska djeca i to mu je najvažnije.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.