Foto: Screenshot

DAN KADA SU HRVATI STALI S KIŠOBRANIMA PRED CIJEVI TENKOVA: Zaustavili cijelu brigadu, 3 dana nisu znali kako da ih maknu! Hranili vojnike koji su ipak otišli na bojišnicu!

Autor: Dnevno

Na današnji dan, 7. svibnja 1991. godine, Hrvati iz Širokog Brijega i okolice zaustavili su kolonu 10. motorizirane brigade JNA kod Pologa (100 tenkova i oklopnih vozila) mjesta koje se nalazi između Mostara i Širokog Brijega bez oružja, a prijetilo im se i bojnim otrovima.

Naime, doznalo se da je kolona iz Mostara krenula prema Sinju te se narod organizirao i pomoću kamiona i automobila blokirao cestu na dužini od nekoliko kilometara.

Hrvatski civili tada su zaustavili kolonu od preko 100 tenkova i oklopnih vozila koja je krenula iz mostarske vojarne na položaje u zapadnoj Hercegovini i dijelu južne Hrvatske.

Vodili pregovore

Prosvjednici su zahtijevali da se tenkovi vrate natrag u vojarnu. Pregovore sa zapovjednikom mostarskog garnizona JNA, pukovnikom Milojkom Pantelićem, vodili su tadašnji predsjednik općine Široki Brijeg Anđelko Mikulić, fra Mladen i Jure Skoko. Dok su trajali pregovori na blokadi se okupljalo sve više ogorčenih ljudi tako da su lokalni čelnici jedva uspjevali održati disciplinu među prosvjednicima.

Ročnicima JNA davali hranu i piće

Vojno zapovjedništvo iz Beograda u više navrata je naredilo prolazak kolone, a JNA je blokiranoj jedinici pokušala dostaviti bojne otrove za proboj blokade u konvoju koji je vojnicima trebao dostaviti hranu. Srećom taj pokušaj je propao. Vojnici, koji su bili uglavnom ročnici iz raznih republika tadašnje Jugoslavije, dobili su hranu i piće od lokalnih žena.

Vojni vrh je na položaje oko Pologa poslao specijalne jedinice iz Niša, a trećeg dana blokade stiglo je i političko vodstvo BiH (bez srpskih predstavnika). Nakon apela hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i bošnjačkog vođe Alije Izetbegovića prosvjednici su otišli sa barikade, a vozači maknuli vozila s ceste. Nakon tri dana kolona JNA je krenula dalje.




Ova trodnevna blokada dovela je do zastoja priprema jugoslavenske vojske za dovođenje na zadane pravce, a istovremeno hrvatski branitelji dobili su na vremenu za učvršćivanje obrane.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.