fbpx
screenshot

Dan kada je jugovojska bombardirala Banske dvore želeći ubiti Tuđmana

Autor: Dražen Krajcar

Dva zrakoplova JNA MiG-29, koja su poletjela iz Bihaća, raketama su gađala Banske dvore u Zagrebu, službeno sjedište Vlade Republike Hrvatske tijekom Domovinskog rata, sedmog listopada 1991. godine. Napad se dogodio u 15.03 sati, a izravno je pogođeno svečano dvorište Banskih dvora, te još nekoliko zgrada u susjednim ulicama. Jedna raketa pogodila je i restoran Dubravkin put na Tuškancu i u toj je eksploziji izgubio život Marko Mikić, koji je tamo bio s cisternom za gorivo. Nekoliko osoba je lakše ranjeno u blizini Banskih dvora. Oštećena su ukupno 73 objekta, uključujući crkvu sv. Marka, sabornicu, staru gradsku vijećnicu i rezidenciju švicarskog konzula. 

Dan prije raketiranja hrvatska je vojska primila informacije o zračnoj zadaći visoke tajnosti koju je JNA pripremala za sljedeći dan, no one nisu smatrane ozbiljnima zbog nedostatka detalja. 

U zgradi Banskih dvora prilikom napada su se nalazili predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman, predsjednik Predsjedništva SFRJ Stipe Mesić i predsjednik Savezne vlade Ante Marković, koji su pukom srećom preživjeli. Plan velikosrpskih političara i vojske bio je da jednim udarcem obezglave i Hrvatsku i Jugoslaviju – Mesića bi zamijenio srpski član predsjedništva, bilo bi proglašeno izvanredno stanje i vojska bi izašla na ulice. Kasnije su JNA i jugoslavenski službenici poricali bilo kakvu odgovornost ili upletenost u incident, pa su čak tvrdili da je eksploziju uzrokovala sama hrvatska vlada zbog međunarodne podrške.

Napad se dogodio dan prije isteka tromjesečnog moratorija na Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Sljedećeg je dana, po isteku tog moratorija, proglašen prekid svih veza s republikama i pokrajinama koje su tvorile SFRJ, pa toga dana Republika Hrvatska slavi Dan neovisnosti.

Autor:Dražen Krajcar
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.