Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

DA SE NIKADA NE ZABORAVI! 28. godišnjica ratnog zločina nad hrvatskim braniteljima u Dragišićima

Autor: Sanja Plješa/Dnevno

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen ploče u Dragišićima, u povodu 28. godišnjice stradavanja pripadnika 15. domobranske pukovnije “Petar Krešimir IV” HV Šibenik, odana je počast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima nad kojima je, u selu Dragišići, u zaleđu Vodica, počinjen ratni zločin koji još uvijek nije procesuiran.

Tog 24. i 25. veljače 1993. godine Paravojska paradržave “SAO Krajine” zarobila je deset hrvatskih branitelja koji su nakon šestosatne borbe ostali bez streljiva.

Iz bezobzirne osvete zbog gubitaka koje su im nanijeli u borbi, četnici su napravili pokolj među zarobljenicima, tako da su do zatvora u Kninu živa stigla samo šestorica.

Tijela mučki ubijenih Jakova Crvelina iz Tisnog i Borisa Kartela iz Putičanja su razmijenjena, kao i šestorica preživjelih, dok se sudbine i posljednja počivališta Borisa Troskota iz Kašića Banjevačkog i Borislava Periše iz Krkovića ni danas ne znaju.

Komemoraciji su prisustvovale obitelji, rodbina i prijatelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, njihovi suborci i predstavnici udruga branitelja Šibensko-kninske županije koji apaeliraju na institucije Republike Hrvatske da im pomognu doći do saznanja o nestalima.

Počast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali su i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja brigadir Jozo Šerić,  izaslanik Ministarstva obrane umirovljeni pukovnik Ivica Ušljebrka, predstavnici Grada Vodica, Općine Tisno , Općine Pirovac i Općine Murter-Kornati.

Molitvu odrješenja predvodio je fra Božo Duvnjak. Misa zadušnica za pokojne branitelje nakon komemoracije je služena u župnoj crkvi sv. Ane u Čistoj Velikoj, a u 17 sati bit će služena u crkvi sv. Duha u Tisnom.




Autor:Sanja Plješa/Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.