DA SE NE ZABORAVI: Prošlo je 29 godina od općeg napada na Dubrovnik i okolno područje

Autor:

Šire je područje Dubrovnika – Rijeka dubrovačka, Župa dubrovačka i Konavle tijekom rujna 1991. godine bilo izloženo napadima srbijansko-crnogorskih snaga pri čemu su brojni povijesni objekti, ljetnikovci i crkve teško oštećeni. Opći napad na cijelo dubrovačko područje i sam grad započeo je prvog listopada 1991. rano ujutro.

Iz smjera Prevlake, Dubravke i Konavoskih brda granatiran je istočni dio općine, a sva sela u Konavlima više su ili manje stradala. Zatim su se na meti agresora našli Župa i Rijeka du­brovačka, a minobacačima je uništena trafostanica u Komolcu. Nakon toga područje Konavala, Župe dubrovačke, Rijeke dubrovačke, Dubrovačko primorje sve do Slanoga i sam grad Dubrovnik, ostali su bez električne energije. Zrakoplovi JNA raketirali su tv-odašiljač na Srđu iznad Dubrovnika koji je pogođen iz drugog pokušaja. Granate su padale i na sam grad Dubrovnik.

Od toga dana Dubrovnik je bio u potpunoj blokadi bez struje, vode i telefonskih veza, a ama­terske radiostanice postaju jedina veza sa svijetom. Nastava u školama je prekinuta te je uveden policijski sat u vremenu od 21 do 5 sati ujutro.

O težini napada na Dubrovnik svjedoči činjenica da je samo u prvom tjednu listopada 100 dubrovačkih branitelja i građana ranjeno, a 27 poginulo. Tijekom agresije na Dubrovnik i jug Hrvatske poginulo je više od 300 branitelja i civila, više od 30 tisuća ljudi moralo je napustiti svoje domove, a zarobljeno je 336 osoba koje su odvedene u srbijanske i crnogorske logore.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.