Predsjednik.hr

DA JE ŽIV, DANAS BI IMAO 98 GODINA: Sretan rođendan, prvi hrvatski predsjedniče

Autor: S.V.

Prvi predsjednik neovisne i samostalne Republike Hrvatske i utemeljitelj HDZ-a dr. Franjo Tuđman, rođen je na današnji dan 14. svibnja 1922. u Velikom Trgovišću.

Od dana njegove smrti koja ga je zadesila 10. prosinca 1999. u Zagrebu, pa sve do danas, ime Franjo Tuđman u dijelu naroda izaziva prijepore i kontroverze, no oko jedne činjenice nema dvojbe: Tuđman je jedna od najzaslužnijih osoba za hrvatsku suverenost i neovisnost, kao i demokraciju koju danas svi uživamo.

Nakon prvih demokratskih izbora 1990. godine i pobjede Hrvatske demokratske zajednice u Saboru je 30. svibnja proglašen predsjednikom Predsjedništva SR Hrvatske. U samostalnoj Republici Hrvatskoj još je dva puta pobijedio na neposrednim predsjedničkim izborima, i to 1992. i 1997. godine.

Neovisnost plaćena krvlju

Pokojni dr. Franjo Tuđman u svojim je početcima o Hrvatskoj uvijek govorio kao o snu kojega želi dosanjati, a to je zajedno sa svojim sugrađanima i dočekao. No, put do neovisnosti bio je krvav i dugotrajan…

Petogodišnji rat koji je Hrvatska vodila protiv JNA i srpskih pobunjenika pojačanim paravojnim postrojbama iz Srbije, bio je predvođen upravo prvim predsjednikom koji je bio i vrhovni zapovjednik Hrvatskih oružanih snaga. predvodio je vojne operacije oslobođenja Maslenice, Novskog Ždrila, Zemunika i brane Peruča 1994. godine te vojno-redarstvene akcije u kojima su 1995. godine oslobođena okupirana područja zapadne Slavonije (operacija ‘Bljesak’) te Dalmacije, Like, Banovine i Korduna (operacija ‘Oluja’). Iste je godine sudjelovao u mirovnim pregovorima o Bosni i Hercegovini te bio supotpisnik Daytonskog sporazuma. Godine 1998. završila je mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja u državni sustav Republike Hrvatske, čime su ostvarene njegove težnje o punoj samostalnosti, suverenosti i međunarodnom priznanju Republike Hrvatske.

Od partizana do prvog čovjeka Hrvatske

Tuđmanovu rodnu kuću u Velikom Trgovišću svake godine obilaze tisuće ljudi. Kustos kuće bivšeg predsjednika Mario Prekrat tvrdi kako posjetitelji prilikom posjeta mogu doznati da se s 19 godina pridružio partizanima, gdje je upoznao i suprugu Ankicu, da je u Trgovišće donio prvu nogometnu loptu, ali i da je zbog prohrvatskih ideja izbačen iz Partije, i sedamdesetih završio u zatvoru.

Prije 22 godine umro Gojko Šušak – ratni ministar obrane i jedan od najbližih suradnika Franje Tuđmana

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.