Foto: Heroji Vukovara

Čudesni Luka (19) porušio avione u Vukovaru, pa poginuo uoči rođendana

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Na današnji dan 1991. godine, svega nekoliko dana prije 20. rođendana, poginuo je Luka Andrijanić, heroj obrane grada Vukovara.

Luka je jedan u nizu heroja s čijim junačkim djelima šira javnost nije dovoljno upoznata. Nakon što je slagao majci da ide odraditi sezonski posao, došao je u Hrvatsku i odjenuo uniformu. Znao je da će biti od pomoći jer je netom odslužio JNA iz koje je izašao kao jedan od najboljih vojnika sa svježim znanjem i iskustvom vrhunskog protuavionca. Da je bio najbolji u klasi, imao je priliku pokazati čim je pristupio 4. bojnoj Treće gardijske brigade koji su imali jednu od najtežih ratnih zadaća – obraniti Borovo Naselje.


Oborio prvi zrakoplov

OBOREN PRVI NEPRIJATELJSKI ZRAKOPLOV: Luka ih je srušio još tri, pa poginuo

Luka 24. kolovoza dobiva zapovijed uništiti avione koji su zloslutno nadlijetali Vukovar. Pojavila su se četiri aviona tipa “Super Galeb” od kojih su dva napala položaje ZNG na silosu Đergaj.

“Opali, luka”, kazao je zapovjednik. I Luka je opalio i srušio dva aviona. Samo dva dana kasnije, 26. kolovoza 1991. u jutarnjim satima, Luka i njegov tim, u kojemu su bili i Marjan Balić, Antun Bekčević i Zvonimir Hincak, zauzimaju novu poziciju, kod Vodotornja, u vrijeme iščekivanja napada na Vukovar.

Foto: Heroji Vukovara

Poginuo tri dana prije rođendana

“Nakon borbenog djelovanja aviona po našem položaju, uzvratili smo vatru te tom prilikom oborili MiG-21 i jedan G-4. Čak smo djelovali po jednom brodu koji je bio u kombiniranom napadu na grad. Nakon obavljene zadaće dobili smo poziv upomoć od Blage Zadre pa smo svi zajedno otišli na Trpinjsku cestu”, izjavio je Lukin suborac.

Luka Andrijanić, mladi Hrvat iz BiH, nije imao mira niti kada su, mjesec dana nakon obaranja aviona, mineri ostavili mine na Trpinjskoj cesti i kazali da će posao obaviti “kad se stanje malo smiri i kad se granatiranje malo stiša”. Ovaj mladi heroj nije htio čekati, već je kazao kako je vidio u JNA kako se to radi i krenuo s postavljanjem mina. Situacija je, navodno, krenula po zlu kada je Luka počeo s miniranjem, a onda ga je iznenadilo granatiranje… Poginuo je tri dana prije 20. rođendana.
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.