Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Ćipe razotkrio ‘prljavu igru’ HDZ-a: ‘Ovako stvaraju glasačku mašineriju’

Autor: Dnevno.hr

Na posljednjoj saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, Stipo Mlinarić Ćipe (DP) zamjerio je vladajućima što braniteljske invalidnine nisu povećane od 2001. godine te naveo da invalidnina 20 postotnog HRVI iznosi 14,21 euro.

Na ovaj Mlinarićev komentar očekivano je reagirao Ante Deur (HDZ) naglasivši kako mu je “Fred Matić pisao govore protiv Tome Medveda i branitelja” u vrijeme dok je obnašao dužnost ministra, a ništa nježniji nije bio niti Josip Đakić (HDZ) koji je Ćipi javno rekao da “laže”.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Okršaji bivših suboraca

Jasno, Mlinarić na ove izjave nije ostao dužan, pa je tako Đakića prozvao da “k’o drug Tito” dugo sjedi na čelu Hvidre, te da ništa nije napravio, osim za sebe. Iako su sva tri navedena političara hrvatski branitelji, ovakva međusobna retorika u saborskim klupama nije neuobičajena, a nerijetko se skrene i u krajnji neukus. Sjetimo se samo Đakićeve optužbe kojom je Stipu Mlinarića nazvao “prokazivačem u srpskim logorima” zbog čega je Domovinski pokret od HDZ-a inzistirao na isprici.

O čemu je, zapravo, riječ te koji je suštinski problem među ljudima koji su 90-tih zajednički sudjelovali u stvaranju hrvatske države, pojasnio nam je Stipo Mlinarić:

Đakić inzistira na zatvorenoj sjednici o logorašima

“Još lani u šestom mjesecu na odboru za veterane logoraši su ga tražili da u suradnji sa Ministarstvom branitelja napravi tematsku sjednicu o Hrvatima koji su prošli zatočeništvo. Đakić se najprije izmotavao, no na koncu je pristao ali uz uvjet da sjednica bude ‘zatvorena za javnost’. Naravno, poludio sam i pitao čega se mi sramimo? Na kraju sam popustio ali sam zauzvrat zatražio da mi se na uvid donese spisak ljudi koji su ostvarili pravo po novom zakonu o civilnim žrtvama.  Rekli ‘u redu’, ali to je za njih bio očit problem jer je prošla godina, a sjednica se nije održala. Točnije, održat će se tek slijedećeg četvrtka, upravo sam dobio dopis.”

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Mlinarić ustraje u zaključku da je Zakon o civilnim žrtvama Domovinskog rata donesen radi SDSS-a.

“Zakon je izglasan radi SDSS-a”

“Kada se glasalo za taj zakon, čak je i HDZ zastupnica Marija Jelkovac glasala protiv, iako je njezin brat poginuo u ratu. Nema sumnje da ovaj zakon pogoduje SDSS-u jer su se kod izglasavanja pojavili na prvom i drugom čitanju, a sudjelovalo je i SNV kao i ljevičarske udruge poput Documente. Sasvim je jasno da su bili aktivni oko zakona u kojem su vidjeli svoju korist. Primjera radi, na ovoj posljednjoj raspravi o izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima uopće nisu bili nazočni. Što se mene tiče – tu je sve jasno i ja samo neću da se netko tko je ranjen u Negoslavcima okoristi o taj zakon.”
Osim što se spore oko Zakona o civilnim žrtvama, Ćipe otkriva, kako kaže, “prljavu igru HDZ-a koji manipulira brojem hrvatskih branitelja”:

DESNICA PROTIV ZAKONA O CIVILNIM ŽRTVAMA: Prava će dobiti agresori i oni koji su prokazivali!? Medved poručuje da to nije točno i da je zakon za nevine žrtve!
“HDZ novim braniteljima stvara glasačku mašineriju”

“Na sjednici sam ispitivao Nekića o nekim statističkim podatcima poput broja nezaposlenih i slično. Na sve mi je suvislo odgovarao, no onda smo došli do broja umrlih. Nekić je kazao kako godišnje umre otprilike tisuću hrvatskih branitelja, a na moje pitanje koliko se novih branitelja prijavilo u posljednjih sedam godina, odgovorio je sedam tisuća. Dakle, broj hrvatskih branitelja je, neovisno o smrtnosti –  uvijek isti što znači da HDZ stvara glasačku mašineriju koja će, za protuuslugu, ‘gristi’ bude li vladajuća stranka počela padati. Jednako tako, za HDZ će se boriti i SDSS radi kojih je izglasan Zakon o civilnim žrtvama Domovinskog rata”, zaključuje Stipo Mlinarić Ćipe.

 

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.