Foto: Privatna arhiva

Cijeli Vukovar u tuzi: Preminuo legendarni heroj s Trpinjske ceste

Autor: Snježana Vučković

Vukovarsko jutro osvanulo je s tužnom vijesti o preranoj smrti heroja Domovinskog rata Ivana Leutara. Pokojni Leutar bio je pripadnik  “Žutih mrava”koji su se za vrijeme rata u Vukovaru borili rame uz rame sa pripadnicima “Pustinjskih štakora”.

Ovaj veliki vojnik za života je izdao monografiju i vrijedno radio na knjizi o proživljenom vukovarskom ratu, no sve je zaustavila njegova smrt. Leutar je rodom bio iz Županje, ali nakon rata Vukovar je bio njegov životni izbor:

“Bio sam dragovoljac i htio sam ići braniti Vukovar. U njega sam došao već početkom srpnja. Dečke kojima sam se pridružio uopće nisam poznavao. Bio sam na položaju na Lipovačkom putu, sreo neke dečke koji su se muvali uokolo i pitao ih što rade.”

Foto: Heroji Vukovara

Rado je dijelio ratna sjećanja

Jedan od njih, Bušo, u šali mu je rekao da je u tijeku akcija ‘Žuti mrav’: “Doviknuo sam im: ‘Di ste, žuti mravi’, a oni nama ‘a šta vi izvirujete iz podruma kao štakori, i to oni pustinjski, samo nosom prema van?’. I tako smo si spontano dali nazive i svi su nas po tome prepoznavali”, ispričao je Leutar jednom prilikom.

Ovaj veliki heroj s Trpinjske ceste opisao je i kako je jednom zgodom zakedno sa svojim suborcima zapovjedniku JNA oteo kampanjolu. Naime, u to doba je išao u tzv. zapovjedno izviđanje unutar neprijateljskog teritorija:

Foto: Tom Dubravec/Cropix

Vukovar se oprašta od svog heroja

“Znali smo ići i po dva kilometra unutar neprijateljskih linija, pratimo gdje su locirani, kakvo im je naoružanje, gdje je topnička linija. U jednoj od takvih akcija naletjeli smo na kampanjolu u kojoj su se vozili Jovan Vučković, zapovjednik kraljevskoga korpusa, i njegov vozač. Išli su u izviđanje. Presreli smo ih, zapovjednik je poginuo, vozač ranjen pobjegao, a mi smo zaplijenili vozilo. Dovezao sam kampanjolu do Vinkovaca, pa u Županju, gdje smo je prebojili i žutim slovima Vlado Fumić je napisao ime naše postrojbe Žuti mravi i Pustinjski štakori. Od tada je ona postala sinonim naše postrojbe i kao takva je prepoznata.”

Nakon sezone iz noćne more Modrićev suigrač napokon saznao prekrasnu vijest koja sve briše
Facebook grupa “Heroji Vukovara” od jutra na svojoj stranici objavljuje uspomene na ovog velikog ratnika: “pišite svoja sjećanja, što se ne zapiše, nije se dogodilo. Kada i zadnji umre, odu i sjećanja. A ne smije se zaboraviti… “, navode administratori stranice.
 

 

 

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.