šibenskiportal.hr

ČIJA JE OVO SRAMOTA? Milijunski iznos zapovjedniku JNA koji je škorpionom usmrtio hrvatskog branitelja

Autor: Snježana Vučković

Od 16. do 23. rujna 1991. vodila se sedmodnevna bitka za grad Šibenik. Ovaj period, nazvan “Rujanskim ratom”, za sve je Hrvate, a posebno tamošnje žitelje, period slavlja, ponosa, obilježavanja pobjede, ali na žalost i gubitaka. Temelj obrane tada žestoko napadnutog Šibenika bila je 113. brigada kojom je zapovijedao general Milivoj Petković, zatvorenik Haaškog suda zbog navodnog udruženog zločinačkog pothvata Republike Hrvatske u BiH. Kao ni proteklih godina, nitko se neće sjetiti da je ponajveći doprinos toj blistavoj pobjedi u teškim trenutcima dao upravo general Petković i to kao zapovjednik koji je zajedno sa suradnicima donosio ključne odluke tih dana. On je i ovu obljetnicu blistave bitke dočekao u zatvoru Haaškog suda gdje bije još jednu bitku. Šibenik, grad velikih branitelja i domoljuba, sada je u mislima sa Marinkom Kardumom, herojem Domovinskog rata koji je 17.09. 1991. izgubio život u pokušaju zaustavljanja agresorskih tenkova…

‘Dokrajčio’ ga s rafalom iz Škorpiona

Marinko Kardum, tada 24-godišnji specijalac MUP-a, aktivno je sudjelovao u obrani Šibenskog mosta od napada JNA izvedenih združenim tenkovsko-pješačkim snagama iz pravca Skradina i Gaćeleza. Nakon što se JNA iznenada na mostu pojavila s tenkovima, krenuo je u akciju i pokušao uništiti jedno od oklopnih vozila pri čemu je zadobio nekoliko prostrjelnih rana iz mitraljeza s oklopnog transportera.

Usprkos teškim ranama davao je vidljive znakove života, ali ga je Ivica Jelušić, jedan od zapovjednika JNA tenka iz kojega je izašao, usmrtio u glavu s dva ispaljena rafala “škorpionom” iz neposredne blizine.

Obilježavanje mučne smrti ovog mladog i požrtvovanog branitelja dodatno teškom čini i podatak da je hrvatsko pravosuđe ubojicu Ivicu Jelušića za ovaj zločin odlučilo nagraditi s milijunskim iznosom. Nepravomoćna presuda kojom je hrvatska država dužna ovom egzekutoru isplatiti 863.000 kuna, zgrozila je javnost i predstavnike Udruge specijalne policije Jastrebovi Šibensko-kninske policije kao i Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata – Ante Juričev Boban iz Vodica natjerala na žestoku reakciju.

Milijunski iznos za egzekutora

Jelušiću se, nakon ovog hladnokrvnog ubojstva, gubi svaki trag i na prvom sudskom procesu 1993. godine zbog kaznenog djela ubojstva proglašen je u odsutnosti krivim i osuđen na 12 godina zatvora.U veljači 1999.godine vraća se u Zagreb gdje je uhićen i na njegov zahtjev ponovljeno mu je suđenje 2000.godine te je osuđen na 15 godina zatvora. Vrhovni sud potom u žalbi prihvaća zahtjev njegova odvjetnika te zbog proceduralnih grešaka u vođenju postupka nalaže novo suđenje 2003. godine na kojemu je oslobođen zbog nedostatka dokaza.Također, država mu mora nadoknaditi i 66.086,45 kuna troškova dok je Jelušić na ime odštete u kontekstu prava osobnosti zbog neutemeljenog pritvaranja i provedenih 4 godine, 8 mjeseci i 26 dana u pritvoru tražio 1.515.428.kuna.

Ivica Jelušić jednom je prilikom za javnost iznio svoju verziju događaja u kojoj je samo docirao zatvorske dane i teškoće u istima pri čemu se nijednom rečenicom nije osvrnuo na događaj stradavanja Marinka Karduma.

– Nemamo ništa protiv  vojnika JNA koji su se nalazili u tenkovima. Bilo je to ratno vrijeme i svatko je odabrao stranu. Nikome ne zamjeramo što je pucao iz tenka u toj ratnoj situaciji, ali zamjeramo njihovom zapovjedniku koji je izišao iz tenka i s dva rafala iz „škorpiona“ pokosio ranjenog i bespomoćnog Marinka. Neka nam se nekadašnji vojnici jave i kažu što su vidjeli.

Marinkovi roditelji umrli su od žalosti ne dočekavši pravdu za svog sina. Postupak je sramno završio. Državne institucije nisu odradile svoj posao i teško ćemo bilo što uspjeti na pravosudnoj razini. Ipak, i istina bi nam svima bila velika zadovoljština – istakao je između ostalog Nikola, Vukošić, ratni zapovjednik hrvatskih redarstvenih snaga u Šibeniku tijekom Domovinskog rata.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.