Foto: Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata

Chico iz Bolivije ratovao je za Hrvate: Htio je ubiti predsjednika, pa su ga likvidirali

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Eduard Rozsa Flores – Chico bio je strani dragovoljac koji je u zaraćenu Hrvatsku stigao iz Bolivije. Osebujni život kontroverznog Chica, okončan je na današnji dan 2009. godine.

Priča o ovom novinaru koji je u svibnju 1991. godine došao u zaraćenu Hrvatsku kako bi iz nje izvještavao, a zatim neplanirano postao vojnik koji je napredovao sve do čina pukovnika, nevjerojatna je od prvog do posljednjeg slova.

Eduardo Rózsa-Flores rodio se 1960. godine u Santa Cruzu de la Sierri u Boliviji. Njegov otac bio je židovski umjetnik i sveučilišni profesor koji je 1948. napustio Mađarsku i oženio katalonskom imigranticom i sveučilišnom nastavnicom Nelly Flores Arias. Obitelj je zbog svojih ljevičarskih stavova 1972. nakon puča generala Huga Banzera napustila Boliviju i preselila u susjedni Čile.

Foto: Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata

Bio je dijete intelektualaca i idealista

No, ni u Čileu nisu pronašli sreću jer je tamo na vlast 1973. stupio Augusto Pinochet zbog čega su emigrirali u Švedsku. Odatle su se 1975. vratili u Mađarsku u kojoj je Chico završio srednju školu, a 1991. i Sveučilište u Budimpešti nakon čega je radio kao novinar…. Sudbina je htjela da se te iste godine dogodi rat u Hrvatskoj, a Chico u nju dođe kao dopisnik španjolskog lista La Vanguardia i BBC-a.

Tijekom jednog izvještavanja, na njegovo je vozilo pucano i u bolivijskom novinaru je nešto “prelomilo”. Pridružio se Zboru narodne garde u Osijeku i to kao njezin prvi strani dragovoljac a zatim je osnovao Prvi internacionalni vod sastavljen uglavnom od stranaca.

Prešao na islam, smaknule ga bolivijske vlasti

Chico se u svojim ratnim djelovanjima posebno istakao zbog čega mu je dodijeljen čin pukovnika, no po svršetku rata ipak napušta Hrvatsku i vraća se u Mađarsku gdje se priključuje krajnoj desnici, donosi povjesničar Borna Marinić na stranici Domovinski rat.
Ovaj bolivijski novinar i ratnik  2003. svoju neobičnu životnu priču čini još osebujnijom iznenadnom odlukom da promijeni vjeroispovijest i preobrati se na islam.

U svibnju 2008. uputio se u rodnu Boliviju kako bi se borio protiv komunističke vlade i za neovisnost Santa Cruza iz kojeg je potekao. U jednom od okršaja bolivijske specijalne snage zarobile su ga i smaknule pod sumnjom da je planirao atentat na predsjednika Moralesa.
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.