Foto: Wikimedia Commons

Četnik ’91. spalio selo, pa ispunio leksikon: Njegovi odgovori su pravo iznenađenje

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Slabo je poznato, ali istoga dana kad su ubijeni hrvatski policajci u Borovu Selu, na drugom kraju Hrvatske, u Polači u zaleđu Zadra, srpski su teroristi iz zasjede ubili Franka Lisicu, pripadnika zadarske specijalne jedinice policije Poskoci.

Podsjetimo, Polača je bila mjesto velikog stradanja Hrvata kada je 18. rujna 1991. došlo do masovnog progona oko 1100 stanovnika nesrpske nacionalne pripadnosti.

No, do eskalacije razaranja došlo je tek u danima koji su uslijedili, a upravo o tome svjedoči jedan srpski dragovoljac iz zadarskog zaleđa koji je pljačku i palež opisao u svojevrsnom dnevniku:

Foto: Dnevno/arhiva

“Polača je sva u plamenu, pjesmi nema kraja”

“Stigao sam u kasarnu. Posle zaduženja opreme i oružja krenuo sam na zadatak. Dobili smo naređenje komande da idemo u čišćenje sela Polača. Krenuli smo i sve je išlo u najboljem redu”, zapisao je u Benkovcu 22. rujna 1991. godine.

“Kad smo stigli u selo, počeli smo sa pretresom kuća. To je bilo moje prvo iskustvo sa ovakvom vrstom zadatka. Smatram da sam u potpunosti dobro obavio zadatak. Polača je bila sva u plamenu. Po povratku u kasarnu bili smo svi zadovoljni izvršenim zadatkom. Nije bilo povrijeđenih ni ranjenih. Pjesmi nije bilo kraja”, napisao je srpski vojnik čiji dnevnik imamo u posjedu.”

Foto: Dnevno/arhiva

Jedan od dijelova ovog ratnog dnevnika sadrži i vrlo zanimljiv “upitnik” u kojem vojnik takozvane RSK otkriva svoje afinitete, pa tako kroz ovaj svojevrstan leksikon doznajemo da mu je omiljena pjevačica Madonna, omiljeni glumac Mel Gibson, žena “pametna crnka”, te da mu je boja očiju “kako kad”.

Omiljena glumica mu je, navodi, Kim Basinger a najbolji redatelj Clint Eastwood. Što se pjevača tiče, na prvom mu je mjestu Phil Collins, a pisac – Ivo Andrić.
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.