Facebook

ČETNICI SU NAZVALI KATU I PRIJETILI JOJ KLANJEM: Blago Zadro je uzeo slušalicu i rekao nešto nevjerojatno

Autor: Snježana Vučković

Hrvatska se danas prisjeća Blage Zadre, velikog vukovarskog vojskovođe ubijenog prije 29 godina, na današnji dan.

Iako je rat u Vukovaru bio okončan za tri mjeseca, za Blagu Zadru vežu se mnoge priče i podvizi koje svjedoče da je ovaj heroj Domovinskog rata u njemu sudjelovao od samih početaka koji su tek slutili da se ovom gradu ne piše dobro, pa sve do smrti koja ga je sustigla mjesec dana uoči potpunog kraha i pada grada.

Obračun s četnicima

Jedna od priča koja daje vrlo jasan uvid u Zadrinu odvažnost je i priča kojoj je svjedočio njegov suborac Dragan Luketić:

“Bilo je to 1991. Bio sam kod Zadre u njegovoj kući kada mu je zazvonio telefon. Njegova supruga Kata je vrisnula, pa mi je Blago objasnio da, kada je on na terenu, četnici iz Borova zovu Katu, psuju i prijete klanjem. A onda je on uzeo slušalicu i rekao: “Nemojte psovati, mi smo kršćani, katolici. Nismo navikli na takve riječi. Nego ovako, gledaj… Ja sam Blago Zadro, Bosanska 11, ključ je u prozoru, u svako doba otključaj i uđi, ali dobro razmisli kako ćeš izaći”, opisao je Blaginu drsku odvažnost Luketić.

Kata Zadro (desno) i Lyiliane Fournier, majka Jean Michel Nicoliera

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.