Foto: Mario Kalan

ČETIRI HEROJSKA IMENA ZA KOJE NE ZNATE! Znate li za njihov podvig u Novskoj?

Autor: Snježana Vučković

Prošlo je točno 30 godina od događaja iz Domovinskog rata u kojemu su sudjelovali branitelji iz pleterničkog kraja a o kojemu se malo zna.

O herojskom činu Zvonimira Bogdanovića, Ivana Vukelića, Dragana Sliška i Pere Ivankovića koji su 30. listopada 1991. godine srušili neprijateljski avion, podsjeća zapis umirovljenog bojnika Maria Kalana.

Foto: Mario Kalan

Prvi avion tog tipa srušen u Slavoniji?

“U vrijeme provedbe prvih napadnih operacija HV 1991. godine na Zapadnoslavonskom bojištu dogodio se jedan zanimljiv događaj ili bolje rečeno jedna zanimljiva akcija našoj javnosti malo poznata. Naime, skupina branitelja (na slici), naši Pleterničani, tijekom tog izvršenja zadaće na novljanskom dijelu Zapadnoslavonskog bojišta srušili su 30. listopada 1991.godine, prema mojim istraživanjima, prvi avion tip MIG 21 tzv. JNA . Moguće je da je to prvi avion tog tipa srušen u Slavoniji u to vrijeme Domovinskog rata, ali o tome ostaje još prostora za istraživanje”, zapisao je Kalan o ovom slabo poznatom događaju.

Foto: Mario Kalan

 

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.