Foto: Robert Fajt / CROPIX

Čak 18.000 Hrvata morat će u vojsku: Evo što će biti s njihovim plaćama i radnim obvezama

Autor: Dnevno.hr

Zbog globalnih nesigurnosti i sukoba koji su dugotrajni ili se rasplamsavaju s vremena na vrijeme, u Hrvatskoj se potkraj prošle godine ponovno počelo razgovarati o uvođenju obveznog vojnog roka. Zasad je sve samo na ideji, ali Ministarstvo obrane već je započelo s vojnim vježbama, odnosno pozivanjem civila u vojsku.

Naime, radi se na osposobljavanju pričuvnog sastava, što znači da MORH s vremena na vrijeme poziva dio građana na vojne vježbe. Riječ je o osposobljavanjima u vojarnama, na koje su pozvani svi koji su upisani u vojne evidencije. Vježbe su već održane u veljači i ožujku, a nove runde poziva očekuju se u lipnju, rujnu i listopadu.

“Pozivanje pričuvnika se radi prema potrebama Oružanih snaga Republike Hrvatske. Osposobljavanje traje osam dana i može trajati najviše do 30 dana tijekom jedne kalendarske godine. Pozivaju se samo razvrstani pričuvnici, a to su vojni obveznici koji su odslužili vojni rok, bili na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi te im je određena vojno stručna specijalnost i imaju priopćen raspored u pričuvne postrojbe Oružanih snaga Republike Hrvatske”, otkrili su iz MORH-a tko sve može biti pozvan.

Foto: Guliver Image/AP Photo/Joerg Sarbach

Moguća je i odgoda

No, to znači da bi oko 18.000 ljudi, koliko ih je u vojnoj evidenciji, moralo izostajati s posla. Vojne vježbe mogu trajati između osam i 30 dana, kaže Zakon o obrani koji i propisuje ovaj oblik vojne pripreme. Srećom, Zakonom o radu propisano je da se izostanak s posla zbog poziva u vojsku smatra opravdanim, što znači da ljudi pozvani na vojne vježbe ostvaruju sva prava iz radnog odnosa kao da dolaze svaki dan na posao.

To, pak, znači da je poslodavac dužan isplatiti punu plaću radniku koji sudjeluje na vojnoj vježbi, piše tportal. To ne bi trebao biti dodatni trošak, jer poslodavci mogu poslati zahtjev MORH-u za refundaciju troškova plaće iz državnog proračuna.

U slučaju da je na vježbu pozvano više radnika iz iste tvrtke ili ako pušku uzeti mora zaposlenik koji radi na važnom poslu s neodgodivim rokovima, moguće je tražiti privremenu odgodu odlaska radnika na vojnu vježbu. Odgodu je moguće zatražiti za razdoblje u kojem je radnik neophodan na svome poslu, ali najviše za tri mjeseca.

Uz zahtjev za odgodom, poslodavac MORH-u mora ponuditi i obrazloženje. Zahtjev o odgodi rješava nadležno tijelo MORH-a, koje procjenjuje opravdanost navedenih razloga za odgodu služenja vojne vježbe.
Dio Hrvata na kućne adrese dobio poziv u vojsku: Iz MORH-a objasnili o čemu se radi
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.