Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Budimo iskreni, Milanoviću se ovo ne bi moglo dogoditi: Plenković u Koprivnici nije imao pojma o važnom datumu

Autor: Dnevno.hr

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) pokrenula je inicijativu da se ove godine svečano obilježi  obljetnica osnivanja zapovjedništva  slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade Hrvatske vojske, u koju su tijekom hrvatskog obrambenog Domovinskog rata bili uključeni branitelji gotovo iz svih krajeva Koprivničko – križevačke županije, ali ni od toga nije se dogodilo – ništa.

OSLOBODILI 300 KM I 20 SELA! Ova akcija HV-a je zainteresirala Milanovića. Evo zašto i vi morate znati za nju.


Ignoriranje slavne brigade

“Inače, ratno zapovjedništvo brigade osnovano je 3/4  listopada 1991, dok je brigada djelovala tijekom 1991. i 1992. godine. Pripadnici brigade su ratovali na više ratišta, a najveći obol su dali na novljanskom bojištu, u prvim napadnim djelovanjima Hrvatske vojske. Poginulo je 38  branitelja, dok ih je nekoliko stotina ranjeno.

Foto: Prigorski.hr

Zapovjednik brigade, koja je brojila oko 2800 pripadnika,  bio je  pukovnik Dragutin Kralj, koji je ujedno bio i ratni zapovjednik obrane Grada Koprivnice, a prije toga i zapovjednik Općinskog štaba Narodne zaštite”, objašnjavaju važnost ove brigade iz UHBDR91.

Nakon što je krajem srpnja 1992. brigada ukinuta, kažu, jedan dio njezinih pripadnika otišao je u druge ratne postrojbe, a neki i u novoosnovani Centar za obuku mladih vojnika, koji je bio osnovan u koprivničkoj vojarni.

Plenković nije imao pojma

“Žalosno je što  dosad još ni jedna ustanova, pa čak ni ulica ili trg, u ovoj županiji ne nosi ime po 117. brigadi, kao i to da je  pripadnicima brigade dosad dodijeljeno  iznimno malo (skromnih) odličja,  na državnoj razini.

Baš na dan osnivanja zapovjedništva ove ratne brigade, u utorak, 3. listopada,  u Koprivnici je boravio predsjednik Vlade Andrej Plenković sa suradnicima, ali domaćini ga nisu upoznali s činjenicom što se u ovom gradu dogodilo na početku stvaranja hrvatske države. Kao, to nije važno?”, zaključuju u priopćenju.
 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.