Foto: Bozo Radic / CROPIX

Broj ubijenih Hrvata u Domovinskom ratu izaziva jezu: Za njih zapalite jednu svijeću više

Autor: Dnevno.hr/S.V.

U danima prisjećanja i molitve za pokojnike, naši su domovi obasjani svijećama upaljenim za duše članova obitelji koji više nisu s nama. U svim hrvatskim domovima, trebala bi gorjeti jedna svijeća više i to za najmanje 14 000 hrvatskih civila i branitelja pobijenih tijekom Domovinskog rata.

Iako ukupan broj nastradalih Hrvata u periodu od 91.-95. do danas nije definiran,  prema trenutnim podacima Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata u Domovinskom ratu smrtno stradalo oko 19.500 građana RH (vojnika i civila) i osoba koje su stradale na teritoriju RH, a nisu bili građani RH (pripadnici agresorskih snaga iz Srbije, BiH …).


Palež, progon, pakao: Ubijanje Vukovara trajalo je puna tri mjeseca

Od 14 tisuća poginulih Hrvata, 8700 je hrvatskih branitelja

“Taj broj uključuje i okupirana područja, jer je naš Centar, za razliku od prethodnih popisa, uvrstio i te podatke na temelju izvora koje su hrvatske snage zaplijenile u Bljesku i Oluji, a koji se čuvaju u našem Centru. Od toga je oko 14.000 imena osoba koje su smrtno stradale na slobodnom teritoriju RH i Hrvata koji su ubijeni na okupiranom teritoriju. Među njima je oko 8700 sa statusom branitelja”, kažu nam iz HMDCD-a.

Iznimno je važno, podsjećaju, naglasiti kako navedeni brojevi nisu konačni, jer se popis i dalje ažurira.

Wikipedija

Osim podataka iz ovoga Centra o smrtno stradalima, naporima Uprava za zatočene i nestale iz Ministarstva hrvatskih branitelja do danas je riješena sudbina većine evidentiranih nestalih osoba, no još je uvijek nepoznata sudbina 1.410 osoba te mjesto ukopa posmrtnih ostataka 395 smrtno stradale osobe, što ukupno čini 1.805 neriješenih slučajeva iz Domovinskog rata.

Možda je točan broj još uvije nepoznat, no svima je poznato kako je riječ o žrtvama teških ubojstava, masovnih i pojedinačnih pokolja, kao i žrtvama koje su podlegle mučenjima po brojnim logorima i zatvorima.
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.