fbpx
Foto: Morh

BRAVO, JOSIPE! BRAVO, MATIJA! Hrvatski vojnici oduševili NATO: Pobijedili na ekstremno teškom natjecanju

Autor: S.V.

Pripadnici 8. hrvatskog kontingenta NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj pobijedili su na vojnom natjecanju “Norwegian Foot March” koje je provedeno na vojnom poligonu Bemowo Piskie u organizaciji norveške ambasade u Republici Poljskoj i Borbene grupe Poljska. Natjecanje je provedeno u srijedu, 12. siječnja, a svečanost proglašenja najboljih natjecatelja, kao i onih koji su uspjeli u roku završiti utrku, održana je u ponedjeljak, 17. siječnja 2022. godine.

Natjecanje “Norwegian Foot March” test je vojne izdržljivosti koji se sastoji od pješačke hodnje duge 30 kilometara u vojnoj odori i čizmama s ruksakom težine 11 kilograma. Kako bi natjecatelj uspješno završio natjecanje, na cilj je bilo potrebno stići u određenom vremenskom roku ovisno o dobi i spolu natjecatelja.

Josip i Matija – najbolji

Foto: Morh

 


Na natjecanju je sudjelovalo 103 natjecatelja Borbene grupe Poljska, među kojima i šesnaestoro pripadnika 8. hrvatskog kontingenta, a prvi su stigli na cilj bojnik Josip Kešinović i desetnik Matija Radielović, za 3 sata i 4 minute te zajedno podijelili prvo mjesto. Obojica hrvatskih pripadnika sudjelovala su na istom natjecanju krajem rujna 2021. te su i tad ostvarili odlične rezultate.

“Ostvariti bolji rezultat od prošli put, odnosno pokušati osvojiti prvo mjesto bila je moja glavna motivacija” rekao je vojni kapelan bojnik Kešinović te dodao kako su uvjeti u kojima se održavala utrka za njega bili idealni, a ostvareni cilj rezultat je redovitog održavanja fizičke spreme.

Osvrnuvši se na otežane uvjete zbog niske temperature i ledene staze u kojima je utrka provedena, desetnik Radielović istaknuo je važnost fizičke pripremljenosti te pozitivan stav i želju za pobjedom kao motive za uspješan završetak natjecanja.

Foto: Morh

 

Ekstremni uvjeti

“Izazov sam po sebi nije jednostavan, a ekstremni zimski uvjeti učinili su natjecanje još izazovnijim”, rekao je satnik Dario Bilješković, zapovjednik 8. hrvatskog kontingenta koji je i sam uspješno završio natjecanje. “Ponosan sam na sve pripadnike hrvatskog kontingenta koji svakodnevno dokazuju koliko su dobri u onome što rade te da naši saveznici mogu računati na nas”, istaknuo je satnik Bilješković.

Od šesnaestoro pripadnika 8. hrvatskog kontingenta koji su sudjelovali u natjecanju, trinaestoro je uspješno završilo utrku, a u prvih deset najbržih natjecatelja, troje je hrvatskih pripadnika.
Povijest norveške pješačke hodnje datira iz 1915. godine kad se hodnja održavala kao test izdržljivosti za vojnike pješake u norveškoj vojsci. Strateški cilj bio je omogućiti brzo premještanje većih postrojbi na veliku udaljenost na način koji im je omogućio spremnost za borbu čak i nakon duge pješačke hodnje s ruksakom i naoružanjem.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.