Wikipedija

BRAT BLAGE ZADRE KROZ JECAJE: ‘Nemate pojma koliko je divan dječak bio…’

Autor: Snježana Vučković

Na današnji dan, 31. ožujka 1944. godine, u Donjim Mamićima kraj Gruda (BiH) rođen je karizmatični vukovarski lider i heroj Domovinskog rata, Blago Zadro.

Kao desetogodišnjak, Blago Zadro je sa obitelji doselio u Borovo Naselje u kojem je naknadno s dolaskom rata izrastao u legendu Vukovara, no naznake da će njegovo ime velikim slovima biti upisane u povijesne knjige, vidjele su se od njegova najranijeg djetinjstva.

“Još kao dječaka svi su ga pitali za mišljenje”

O Blagi Zadri kao dječaku i mladiću, pričali smo s njegovim bratom Stankom koji ga opisuje biranim, toplim riječima.

“Blago je vrlo rano izgradio svoj identitet… Kao dječak pokazivao je snažan karakter koji se isticao u sportu, ali i u društvu s vršnjacima. Uvijek je imao jasno izražen stav za koji se u raspravama borio, pa se upravo njega pitalo za mišljenje.  Međutim, istodobno je imao onaj dobar osjećaj za pravednost i ravnotežu. Nije bio isključiv niti tvrdoglav, pa je uvažio i tuđe mišljenje ako je smatrao da treba”, opisuje ga brat Stanko, prisjećajući se Blagine perspektivnosti u sportu.

Volio je život: “Gimnastika, pjevanje, ples, izlasci. Bio je veseljak”

Foto: Wikipedija

“Bio je izniman talent za gimnastiku i nogomet. Iako sam ja bio konkretnije u sportskim vodama, moj brat je bio perspektivniji. Također, bio je vrstan šahist. Općenito, volio je život… Silno je volio društvo, volio je pjevati, a kad su bile ‘svinjokolje’, ja bih uzeo harmoniku, a on bi pjevao i plesao. Obožavao je meksičke i dalmatinske pjesme. ‘Mama Huanita’ bila mu je uvijek na repertoaru. Bio je baš veliki veseljak”, sjeća se Stanko bezbrižnog perioda svojeg i bratovog djetinjstva.

Blago Zadro nije birao prijatelje po nacionalnosti, no svijest o hrvatstvu kod njega je uvijek bila snažno izražena.

“Kada smo ’54. došli iz Hercegovine, Blago je među brojnim prijateljima stekao i Srbe iz Borova Sela. Družio se s njima, ali je oduvijek njegovao nacionalni ponos i uvijek ga je branio. To ga je na kraju i koštalo života.”




Nježna strana Blage Zadre

Stanko Zadro kaže kako je njegov pokojni brat često pokazivao emotivnu stranu.

“Najviše su ga pogađale nepravde. Ako bi se nešto loše događalo članovima obitelji ili njegovim prijateljima, to je teško podnosio. Tada se najbolje mogla vidjeti njegova osjećajna crta.”

Blago Zadro vodio je vrlo aktivan i društven život, sve dok nije upoznao svoju buduću suprugu.




“Za razliku od mene, volio je noćne izlaske, zanimale su ga djevojke, pušio je i znao popiti s prijateljima. Međutim, kada je oženio Katu, stao je na loptu i sve to ostavio iza sebe. Obiteljski život stavio je na prvo mjesto.”

Suze za pokojnim bratom

Foto: Mišo Lišanin

Pitanje o tome koliko mu nedostaje brat, Stanko je prekinuo jecajima.

“Znate, ljudi često u meni vide Blagu. Ja sam zauvijek samo njegov brat, iako sam se kroz život pokušao identificirati kao osoba koja sama po sebi ima svoje individualne vrijednosti. No, etiketu ‘Blaginog brata’ moram nositi s ponosom jer je on jednostavno bio poseban čovjek. Dao je ono što je trebalo, za ono što je trebalo, u vrijeme kad je trebalo. Da, jako mi nedostaje i mislim na njega svakog dana”, završio je Stanko jecajući.

Blago Zadro poginuo je 16. listopada 1991. godine pretrčavajući cestu u Kupskoj ulici, bez ikakve zaštitne opreme.

“Ako moji vojnici ne nose pancirku, neću niti ja”, kazao je netom prije smrti, pokazavši po posljednji put zašto spada u red najvećih heroja Vukovara.

 

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.