Foto: Wikimedija

Branitelji žele da se Institut za povijest zove po njemu: UDBA ga ubila iz zasjede

Autor: S.V.

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) uputila je dopis Hrvatskom institutu za povijest da se ova državna ustanova nazove Bruno Bušić.

Bruno Bušić (Vinjani Donji kod Imotskog, 6. listopada 1939. – Pariz, 16. listopada 1978.), bio je istaknuti hrvatski disident, novinar, književnik, povijesni istraživač, karizmatični prognanik iz 1970-tih godina i politički vođa hrvatske emigracije.

“Bio je godinama jedan od prvih suradnika dr. Franje Tuđmana, utemeljitelja i prvog predsjednika Republike Hrvatske. Zajedno su, među ostalim, radili i u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu. Brojne ulice i trgovi diljem Hrvatske danas nose njegovo ime”, podsjećaju inicijatori iz ove braniteljske Udruge.

NEVJEROJATNO PREDSKAZANJE BRUNE BUŠIĆA! ‘Kad se oslobodimo srpskog ropstva, vidjet ćete kako naši kradu!’

Tuđman mu posmrtno dodijelio tri odličja

“Povodom proslave pete obljetnice uspostave slobodne, samostalne i nezavisne hrvatske države, 30. svibnja 1995., dr. Franjo Tuđman posmrtno mu je dodijelio tri odličja: Reda kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u ratu, izravnoj ratnoj opasnosti ili u iznimnim okolnostima u miru, odličje Reda Ante Starčevića za doprinos održanju i razvitku hrvatske državne ideje, uspostavom i izgradnjom suverene države Hrvatske i odličje Reda Stjepana Radića za zasluge i stradanje u borbi za nacionalna i socijalna prava i razvitak hrvatskog naroda”, kaže predsjednik Mladen Pavković.

Foto: Wikipedia

Dodaje i kako je upravo on, na poticaj dr. Vjekoslava Lasića, prvi u hrvatskoj državi 1995., u nakladi Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, na čijem je čelu bio legendarni zapovjednik obrane Grada Vukovara Branko Borković-Mladi Jastreb, objavio knjigu Ante Bruno Bušić – “Svjedok pomirbe” a podsjeća i da su se neke vojne postrojbe u Domovinskome ratu nazivale njegovim imenom.
“Kao što je poznato ubijen je iz zasjede po agentima beogradskog imperijalizma 16. listopada 1978. u ulici Belleville 57 na prolazu kroz Pariz. Film o tome još nije snimljen, stoga je Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (pokrenula inicijativu nazivanja Hrvatskog instituta za povijest njegovim imenom.
Autor:S.V.