Zagrebačka županija

Branitelji Zagrebačke županije svečano obilježili svoj dan

Autor: dnevno.hr

Središnja svečanost u prigodi Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije, koji se obilježava u spomen na 27. lipnja 1991. kada je u Pokupskom, duž rijeke Kupe, raspoređena 2. brigada ZNG-a održana je u Dugom Selu.

Uz pripadnike ratnih postrojbi, svečanosti su prisustvovali izaslanik predsjednice RH umirovljeni brigadir Drago Horvat, izaslanik predsjednika Vlade RH i Ministarstva branitelja pomoćnik ministra Dinko Tandara, ispred Ministarstva obrane pomoćnik ministra Zoran Piličić, ispred Ministarstva unutarnjih poslova načelnik sektora Stipo Mandić, župan Stjepan Kožić, predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan, zamjenici župana Nadica Žužak i Hrvoje Frankić, potpredsjednica Županijske skupštine Ljubica Ambrušec i brojni drugi uzvanici.

„Naša najjača karika u Domovinskom ratu bili su hrvatski branitelji, vojnici, dragovoljci, gardisti“, rekao je brigadir Drago Horvat dodavši kako su pobjede u devedesetima bile besprijekorne i vojnički čiste.

„Poštujući doprinos svakog hrvatskog branitelja i žrtve stradalnika, Vlada RH i Ministarstvo hrvatskih branitelja uvijek će štititi istinu o Domovinskom ratu i prava svih hrvatskih branitelja“, rekao je Dinko Tandara, prenoseći braniteljima poruku predsjednika Vlade RH da nastave i dalje biti korak ispred svih pokazujući onu istu snagu zajedništva kakvu su imali u najtežim trenucima Domovinskog rata.

„Domoljublje, hrabrost i zajedništvo koje ste vi, branitelji pokazali u najtežim danima u obrani suvereniteta naše zemlje, treba nas i danas podsjećati da nema nepremostivih zapreka kada postoji zacrtani cilj. Vjera u Hrvatsku u devedesetima, potrebna nam je i danas. Ovog puta u borbi da hrvatski čovjek ostane na svojoj grudi“, poručio je župan braniteljima, dodajući da je dužnost svih nas prenositi mladim generacijama pravu istinu o Domovinskom ratu i teškoj borbi koja je prethodila oslobođenju okupiranog teritorija.

Prije centralne svečanosti i obraćanja uzvanika položeni su vijenci i zapaljeni lampaši ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima s područja grada Dugog Sela, a potom je u župnoj crkvi sv. Martina biskupa služena sveta misa.

Također, povodom obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije u srijedu, 27. lipnja položen je vijenac ispred spomen obilježja na mostu u Pokupskom te je u Domu veterana Domovinskoga rata u Dugom Selu otvorena izložba ratnih crteža Ivana Lackovića Croate „Crveno i crno“.




Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije obilježava se od 2013. godine i do sada on je obilježen u Pokupskom, Samoboru, Jastrebarskom, Vrbovcu, Zaprešiću i ove godine u Dugom Selu.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.