Foto: Turistička zajednica Virovitica

BRANITELJI OSLOBODILI SELO, PA STIGAO ŠOKANTAN BRZOJAV: ‘Obustavite akciju i vratite sve u prvobitno stanje’

Autor: S.V.

Na današnji dan 1991. godine pripadnici 50. samostalne bojne Zbora narodne garde ojačani policijskim snagama Policijske stanice Virovitica oslobodili su selo Jasenaš u blizini Virovitice – prvo oslobođeno selo u Domovinskom ratu.

Nakon proglašenja Srpske autonomne oblasti Zapadna Slavonija u kolovozu 1991. godine selo Jasenaš postalo je središte velikosrpske pobune u bivšoj općini Virovitica. Domaće stanovništvo okupljeno u postrojbi Teritorijalne obrane uskoro su pojačali pripadnici pobunjeničke Teritorijalne obrane Daruvar. Iz tog mjesta pobunjeni Srbi u kolovozu su izvršavali prepade na okolne prometnice, ponajviše Virovitica – Grubišno Polje. Također otimali su civile po okolnim poljima, šumama i vinogradima. Ukupno je oteto 11 civila. Hrvatska policija i Zbor narodne garde u selu Milanovac uspostavili su punkt prema Jasenašu kao obrambenu točku Virovitice jer se počelo sumnjati da bi pobunjeni Srbi mogli krenuti u napad prema gradu.

Akcija nakon granatiranja Rezovečke Krčevine

„Kap koja je prelila čašu“ bilo je granatiranje sela Rezovačke Krčevine u večernjim satima 30. kolovoza 1991. godine. Projektili su oštetili više objekata u selu, među njima i osnovnu školu i trafostanicu. Na sreću djece nije bilo u školi pa je veća tragedija izbjegnuta. Zanimljivo je kako je oštećena trafostanica opskrbljivala i Jasenaš pa je i on ostao bez struje. Od krhotine granate teže je ranjena starica Kata Blažević, piše Domovinskirat.

Granatiranje virovitičkog prigradskog naselja bilo je jasan pokazatelj da se treba krenuti u oslobađajuću akciju. Ona je pokrenuta 2. rujna 1991. godine, u ranim jutarnjim satima. Hrvatske snage, kojima je zapovijedao Đuro Dečak, krenule su iz dva pravca – s istočne strane iz smjera Suhopolja i sa sjevera iz naselja Milanovac. Pod okriljem mraka skupina iz Milanovca približila se barikadama i iznenada napala pobunjenike. Do 9 sati hrvatske snage oslobodile su 2/3 sela.

U selo stiže Mikeš, improvizirano oklopno vozilo

U bitku za Jasenaš uskoro se uključilo improvizirano oklopno vozilo Mikeš koje je, iz Virovitice, stiglo do sela nakon što su uklonjene barikade. To vozilo izrađeno je u poduzeću Rapid tijekom srpnja 1991. godine od strane pripadnika virovitičkog ZNG-a. Oni su predvođeni Tomislavom Špoljarićem vozilo napravili na platformi teretnog vozila. Više od konkretne pomoći Mikeš je bio ohrabrenje, kako lokalnom stanovništvu, koje je bilo u strahu, tako i gardistima i policajcima. Vozeći se prema kraju sela, djelujući puškostrojnicom M-53, Mikeš je napredovao sve do trenutka kada ga je pogodila kumulativna mina iz raketnog bacača M 57. Vozilo je izbačeno iz upotrebe, a posada (Željko Domjanić, Jerko Romić, Dubravko Lanščak, Marjan Pavelić i Zlatko Simeunović) teško ranjena.

Oklopno vozilo Mikeš/FOTO: Wikipedija

Šokantni brzojav

Bio je to šok za gardiste i policajce, a akcija je prekinuta. Nakon nekog vremena u selo je stigla kampanjola s montiranom protuzrakoplovnom strojnicom te je napad nastavljen. Slijedio je novi šok. Predsjedniku općine Virovitica, Anti Krišti, teklić je u Jasenaš donio brzojav u kojem je stajalo: Obustaviti akciju i vratiti sve u prvobitno stanje.

Takvo što nije bilo moguće. Do kraja sela ostalo je još desetak kuća te je napad nastavljen, a selo konačno oslobođeno u 14 sati. Srpska strana imala je 5 poginulih vojnika (TO Daruvar) i 2 poginula civila (Marko i Ana Zorić), U selu je zarobljena velika količina naoružanja te četiri pobunjenika koji su uskoro razmijenjeni. Hrvatske snage su se po oslobođenju sela iz njega povukle.




Oslobađanjem Jasenaša spriječena je mogućnost spajanja jedinica JNA u virovitičkom garnizonu i pobunjenih Srba te presijecanje Podravske magistrale. Bio je to nagovještaj operacije „Otkos-10“ u kojoj je oslobođeno cijelo okupirano područje Bilogore.

“Od ove akcije Bilogorski odmetnici nikada više nisu smogli snage i hrabrosti iz sela Jasenaša ugroziti virovitičko područje, a u Jasenaš se ponovo ušlo nakon akcija oslobađanja vojnih objekata koje su provedene od 15. do 17. rujna”, kazao je  Zvonko Kožnjak, jedan od zapovjednika snaga ZNG- u akciji “Jasenaš”.




Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.