screenshot

BRANITELJI: ‘Opet komedija na naš račun? I zašto premijera baš na TAJ datum?’

Autor: S.V.

Iz Šibensko – kninske podružnice Udruge Prvi hrvatski redarstvenik, stigla je kritika na račun još jedne komedije koja se pozabavila hrvatskim braniteljima i Domovinskim ratom. Iz ove udruge, također, smatraju upitnim datum premijernog prikazivanja:

“U hrvatskim kinima u desetak gradova 3. siječnja, 2019. bit će premijerno prikazan film scenarista Mate Matešića i redatelja Vinka Brešana ‘Koja je ovo država’. Film je sufinancirao Hrvatski audiovizualni centar (famozni HAVC) s novčanim iznosom od 4.600.000 kuna sa obrazloženjem kako će film biti najuspješnija komedija snimljena u samostalnoj Hrvatskoj i kako je priča duboko naša.

Premijera na dan ukidanja Dana državnosti?

Film koliko se do sada zna ima tri odvojene priče. U prvoj se ministar pravosuđa zatvara u jednoj ćeliji kaznionice u Lepoglavi i ne želi izaći iz nje. U drugoj priči hrvatski general pomišlja na samoubojstvo, dok u trećoj priči četvorica umirovljenika odjeveni u kockaste dresove s natpisima ‘Modrić, ‘Rakitić’, ‘Mandžukić’ i ‘Perišić’ kradu lijes iz grobnice na kojoj piše ‘Dr. Franjo Tuđman, 1922-1999, prvi predsjednik Republike Hrvatske’. Za premijerno prikazivanje filma u hrvatskim kinima izabran je datum kada je prije devetnaest godina uspostavom tzv. trećesiječanjske vlasti počela detuđmanizacija, ukidanje Dana državnosti, kriminalizacija Hrvatskog domovinskog rata i progon hrvatskih generala. Znamo da datum premijernog prikazivanja nije odabran slučajno, kao ni snimanje komedije u kojoj kradljivci odjeveni u kockaste dresove hrvatske nogometne reprezentacije kradu lijes iz grobnice na kojoj piše dr. Franjo Tuđman, prvi predsjednik Republike Hrvatske te priča o hrvatskom generalu koji pomišlja nasamoubojstvo.

Cijenimo komediju, ali… Nije li vrijeme za ozbiljan film?

Nemamo ništa protiv slobode umjetničkog izražavanja, pa potpomognute i novcem hrvatskih poreznih obveznika u iznosu od 4.600.000 kuna, ali nam nikako nije jasno da u Republici Hrvatskoj ne postoji ni jedan scenarista i redatelj koji bi snimili film s tematikom Domovinskog rata? Film koji bi na realan način govorio o tome… Film koji će pričati lijepu priču o hrvatskim vojnicima i o hrabrosti hrvatskih branitelja, kako bi se na taj način odala počast stvarnim osobama koje su se borile za sve nas i dale živote za ovu zemlju. Tek tada to bi bila duboko naša priča, a ne komedija u kojoj se nalazi grobnica prvog hrvatskog predsjednika i spominje samoubojstvo hrvatskog generala, u vrijeme dok svakog trećeg dana u Hrvatskoj jedan hrvatski branitelj počini samoubojstvo. Prošlo je 27 godina od početka Hrvatskog domovinskog rata, a mi nemamo ni jedan normalan, vrijedan film, s tematikom iz tog razdoblja. U čemu je problem?

Je li problem u tome što nemamo sposobnih scenarista i redatelja koji bi mogli snimiti takav film ili je problem u državnoj agenciji HAVC-u koja novcem poreznih obveznika neće da sufinancira takav film. Smatramo da je problem u državnoj agenciji HAVC-u i zato bi baš o tome trebalo snimiti film pod naslovom „ Koja je ovo država“, pa bi onda svima stvari o toj, pa i ostalim temama, nažalost bile jasnije. Koja je to država koja nije u stanju ni nakon 23 godine od završetka krvavog oslobodilačkog rata u kome su se goloruki branitelji suprotstavili dobro naoružanoj srbočetničkoj soldateski (JNA i četnici) i pobijedili je, o tim danima slave i ponosa snimiti ne sto i jedan, nego samo jedan jedini igrani film. Svi znamo, to je Republika Hrvatska, država koju su stvorili i obranili hrvatski branitelji skupa sa hrvatskim narodom i pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.”




Predsjednik podružnice, Tomislav Čolak

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.