Foto: Vlado Kos/Cropix

Branitelj napisao knjigu o Romima: Njegovo stajalište o njima vrlo je zanimljivo

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. već je dosad objavio nekoliko knjiga o Romima, pa tako i knjigu o njihovoj povijesti.

No, povodom Međunarodnog dana Roma, u nakladi Tiskare “Rihtarić”, izašla je njegova nova knjiga jednostavnog naziva “Romi” u kojoj se nalazi pregršt fotografija iz svakodnevnkog života ove nacionalne manjine.

“Život Roma tijekom zadnjih desetak i više godina umnogome se popravio, ali to je još daleko od toga kakav život ti ljudi, a osobito njihova djeca, zaista zaslužuju”, kaže predsjednik velike braniteljske udruge napominjući kako je prema ovoj populaciji hrvatskih građana odnos i dalje poprilično nepravedan.

Foto: Mladen Pavković

“Njihova ljudska prava konstantno se krše”

“Nad njima se kontinuirano krše ljudska prava i konstantno su suočeni sa nepravdama različite vrste, a razlog tome su najčešće predrasude. Svijest o romskoj kulturi trebala bi biti znatno veća i ne bi smjela biti prepuštena pojedicima koji se bogate na njihov račun”, podvlači ovaj branitelj koji je, inače, autor više različitih publikacija.

“Danas sve više Roma živi u primjerenim obiteljskim kućama, a djecu školuju i obrazuju u znatno većem broju. Osim tih spoznaja, s ovom svojom novom knjigom želim i nastojim uz ostalo podsjetiti i na genocid nad Romima u Drugom svjetskom ratu. Ponajviše, želim  skrenuti pozornost na ljude koji žive tu pokraj nas, a koji ničim nisu zaslužili da ih se smatra manje vrijednim”, zaključuje Pavković i podsjeća na ulogu Roma u Domovinskom ratu koja je, kaže, vrlo zanemarena.

Osim Pavkovića, romskom nacionalnom manjinom i njihovom ulogom u Domovinskom ratu vrlo konkretno se svojedobno pozabavio hrvatski povjesničar Borna Marinić. Njegova knjiga “I mi smo branili Hrvatsku: Romi u Domovinskom ratu” u hrvatskoj je javnosti izazvala veliku pozornost, iako nam je sam autor kazao kako je prilikom prikupljanja podataka nailazio na specifične probleme:

Foto: Miroslav Bobetko

Problemi sa podatcima o Romima u Domovinskom ratu

“Samo pisanje trajalo je godinu i pol, međutim, imao sam problema sa preciznošću podataka u brojkama jer je u slučaju Roma – branitelja malo toga dokumentirano. Iako sam na sve strane dobivao podršku, u ovome dijelu mi je malo tko mogao pomoći, pa sam onda pribjegao jedinom preostalom načinu: odlaskom u romske zajednice i izravnom komunikacijom sa braniteljima i njihovim obiteljima”, kaže nam Marinić.
Romi su 91. prošli kaos u Hrvatskoj: Jedan je živ spaljen na štali, ali su i sami činili krvoločne zločine

“Tako sam, primjerice, u knjizi sa sigurnošću istaknuo samo pet Roma poginulih u redovima hrvatskih branitelja, jer se malo tko od njih tako i izjašnjava. Taj dio je za mene bio najveća komplikacija, želio sam izvući konačan broj sudionika, no veći broj njih, iako ponosni na svoje romsko podrijetlo, izjašnjavaju se kao Hrvati”, objasnio nam je ovaj hrvatski povjesničar.
 

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.