BRANITELJ KOJEM SVI VJERUJU! Ilija Vučemilović: ‘Povukao sam se s prosvjeda jer nismo učinili ništa’

Autor: S.Vučković

"Što se tiče ove moje odluke da u svemu tome više ne sudjelujem, veseli me što su moji suborci to prepoznali. Nisu me osudili ni na trenutak. Dapače... Oni ipak pamte da sam ja taj koji je prvi javno "oprao" i Matića i ostale. Nije mi nikad bio problem reći što mislim i nikad nisam činio ono što ne mislim. Čim sam pomislio da je prosvjed krenuo "nizvodno", otišao sam", zaključio je Vučemilović

Ilija Vučemilović jedan je od onih branitelja koji uživaju veliko poštivanje svojih suboraca i općenito branitelja diljem Hrvatske. Za njega kažu, iskren je u onome što priča i čini. Onako kako je bio srčan u ratu, takav je ostao i u miru gdje zagovara prava onih branitelja koji su iz različitih razloga za njih bili zakinuti. Također, intezivno, na svoj osebujan način, štiti dignitet Domovinskog rata i onih koji su u njemu sudjelovali. Za Iliju još kažu, da je čovjek “bez računice”, nepotkupljiv, inteligentan…
Upravo iz tih razloga, Vučemilović je bio predsjednik Zbora veterana hrvatskih gardijskih postrojbi sve dok na njegovo mjesto nije došao Ante Deur, jedan od vođa prosvjeda u Savskoj 66. Ilija Vučemilović je bio jedan od prvih ljudi koji su se pojavili na braniteljskom prosvjedu i svi oni koji su ga tamo zatekli i poslušali kako govori, bezrezervno su mu vjerovali. Instalirao se u sve spore prosvjeda, davao suvisle i jasne izjave, sudjelovao u organizaciji i logistici. I tako 50 dana. A onda je prestao dolaziti. To je izazvalo veliku konfuziju, pa i bezvolju branitelja koji mu u njegovoj odluci daju podršku jer, kažu, što god da ga je na to nagnalo, sigurno je ispravno odlučio. Pitali smo Iliju Vučemilovića, zašto više ne dolazi na prosvjed:
– Nisam tamo već mjesec i pol. Imam neke godine i iskustvo, pa više ne mogu dozvoliti da se sa mnom manipulira. U sve ovo ušao sam uistinu iskreno i časno, ali se s vremenom na nešto drugo počeo stavljati akcent – kazao je Vučemilović za naš portal i dodao:
– Moj cilj je, očito, bio nešto drugačiji. Odaslane su poruke koje su pogrešne, barem što se mene tiče. Trebalo je svemu pristupiti realnije, dati svima do znanja da su invalidnosti i mirovine branitelja solidne i redovite. Moja želja je bila ukazati na branitelje koji su se nakon rata pozapošljavali, a sada su “prioritet” kada se dijele otkazi, moja je želja bila ukazati na donošenje suludog zakona koji ide na štetu branitelja, moja je želja bila pobuditi empatiju Vlade spram onih koji su se izborili za Hrvatsku… Međutim, moje su se želje izgubile pored besmislenih zahtjeva i očekivanja pojedinih prosvjednika – dijeli s nama Ilija Vučemilović, branitelj i čovjek “od formata”.
– Mene i ostale prosvjednike smetaju iste stvari, ali sam ja otpočetka bio realniji i znao što se može, a što ne. Nerealno je očekivati da Milanović da ostavku, ma što god mi mislili o njemu. Na njegovom mjestu, ne bih je niti ja dao. Rekao bih da nakon svih ovih dana prosvjeda, nismo učinili ništa. Izdvojio bih, eventualno, odgodu primjene zakona o obračunu mirovina. I to je sve – rekao nam je Vučemilović koji tu i tamo navrati u Savsku 66 na piće. Kako doznajemo, tamo ga većina dočekuje s oduševljenjem. Kao i mi, pokušavaju od Ilije doznati konkretnije razloge njegova odustajanja od prosvjeda, ali on kaže, “vrijeme će sve pokazati”:
– Da, i to za vrlo kratko vrijeme. Što se tiče ove moje odluke da u svemu tome više ne sudjelujem, veseli me što su moji suborci to prepoznali. Nisu me osudili ni na trenutak. Dapače… Oni ipak pamte da sam ja taj koji je prvi javno “oprao” i Matića i ostale. Nije mi nikad bio problem reći što mislim i nikad nisam činio ono što ne mislim. Čim sam pomislio da je prosvjed krenuo “nizvodno”, otišao sam – zaključio je Vučemilović čiji je video zapis na kojem se javno suočio sa ministrom branitelja i njegovim pomoćnikom sada hit koji branitelji dijele na društvenim mrežama. Jednako tako, Vučemilović je pokazao svoju odvažnost pri gostovanju u jednoj tv emisiji kada je izjavio:
“To je žalosno, tužno, sramotno… Što se dogodilo? Za pozdrav “Za dom spremni” pišu se puste kazne, prekršaji, vode se istrage, ali ja moram ovdje hrvatskoj javnosti reći: Moji suborci su sa tim pozdravom išli u smrt, ginuli su za ovu državu i ovu slobodu. Nisu išli “sa šumama i gorama”, nego gospodo, “Za dom”, to mora biti svima jasno…”

Autor:S.Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.