Foto: Youtube

Bošnjakinju Rasemu u ratu zvali ‘Zolja’: Ubijala je hrvatske civile, pa šokirala sud detaljima

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Danas će se tijekom odvojenih komemoracija oplakivati bošnjačke i hrvatske žrtve pobijene u sumanutim napadima na Ahmiće i Trusinu. Naime, ratni zločin koje su u selu Trusina počinili pripadnici Armije BiH, a Hrvatsko vijeće obrane (HVO) u Ahmićima – dogodili su se istoga dana.

Zločini u Ahmićima i Trusini jedni su od onih koji su zbog užasnih svjedočanstava i video zapisa odjeknuli svijetom, osobito jer su žrtve većinom bile civilne.

U Ahmićima je od strane pripadnika HVO-a na nemilosrdan način pobijeno čak 116 Bošnjaka, a napad su izvele najborbenije jedinice HVO-a, diverzantski vod jedinice “Jokeri” i Viteška brigada HVO-a.

Rasema (Zolja)/Foto: Facebook Armija BiH

Zločin postrojbe Zulfikar

Istovremeno, Hrvati iz sela Trusina u općini Konjic, doživjeli su isti užas. U napadu postrojbi Armije BiH kojima je zapovijedao Zulfikar Ališpago, selo Trusina je zauzeto u ranim jutarnjim satima, a nakon toga je uslijedio masakr nad civilima dok su zarobljeni pripadnici HVO strijeljani.

Pripadnici postrojbe “Zulfikar” su u tom selu ubili 15 hrvatskih civila, strijeljali šest vojnika Hrvatskoga vijeća obrane koji su se prethodno predali, te ranili četiri osobe među kojima je bilo dvoje djece.

Za zločin u Ahmićima zatvorsku kaznu od 25 godina dobio je Dario Kordić, dok je Paško Ljubičić, ratni zapovjednik postrojbe vojne policije HVO čiji su pripadnici izravno počinili zločine, dobio 10 godina zatvora.
‘Zolja’ sve detaljno ispričala, iako nije morala

Za bešćutna ubojstva u Trusini odgovorni su bivši pripadnici Armije BiH: Edin Džeko koji je osuđen na 13-godišnju zatvorsku kaznu, Nedžad Hodžić dobio je 12, a Mensur Memić 10 godina. Među osuđenima za ratni zločin ubijanja civila i zarobljenih vojnika HVO-a u Trusini, na 5,5 godina zatvora osuđena je i bivša pripadnica jedinice “Zulfikar”, Rasema Handanović ratnog nadimka “Zolja” koja je priznala zločin i zbog čijeg je svjedočenja prilagođena kazna.

Iako nije bila dužna govoriti o detaljima koji bi nju samu sumnjičili i dodatno kompromitirali, “Zolja” je otvoreno i poprilično smireno prepričala o ubojstvima civila, silovanjima, a priznala je i svoje sudjelovanje u ubojstvu “dječaka plave kose” te strijeljanju više pripadnika HVO-a, iznijevši pri tome cijeli niz potresnih situacija. Prema njenom svjedočenju, šest do sedam muškaraca je strijeljano po naređenju Nihada Bojadžića, kojeg su u to vrijeme zvali Blek, a u svemu je sudjelovala i ona sama.
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.