Foto: Screenshot

Bošnjaci u logor za Hrvate strpali i bebu: ‘Nema šta nam nisu radili, a nitko nije odgovarao’

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Prošlo je 30 godina od zatvaranja zloglasnog logora Jablanica u kojem su pripadnici Armije BiH zatočili Hrvate. Bivši hrvatski logoraši ocijenili su u petak kako pravda nije zadovoljena niti nakon toliko godina od zatvaranja toga logora budući da najviši bošnjački dužnosnici zaduženi za njegovu uspostavu nisu kazneno odgovarali.

Gotovo godinu dana bošnjačke vlasti držale su zatočenim oko 900 Hrvata u prostorijama Muzeja posvećenog bitki na Neretvi u 2. svjetskom ratu u Jablanici koji su pretvorili u logor, a koji su hrvatski zarobljenici opisivali kao jedan od najgorih.

Najmlađi logoraš beba iz mjesta Doljana Gabrijel Jurić bio je beba stara svega 28 dana, a najstariji je imao 81 godinu, slijepi starac Mato Marjanović. Hrvatski logoraši su dogovorom hrvatskih i bošnjačkih vlasti razmijenjeni 1. ožujka 1994. godine, no preživjeli zatočenici neprestano podsjećaju da političari iz bošnjačkog vrha koji su taj logor osnovali – do danas nisu kazneno odgovarali.

Foto: Wikipedija

Osnivači logora nisu dobili ni dana kazne

Umjesto toga, za zločine u logoru u Muzeju Jablanica osuđeni su samo stražar Mirsad Tabaković, koji je dobio pet godina zatvora, dok je dozapovjednik postrojbe Zulfikar Armije BiH Nihad Bojadžić osuđen na kaznu zatvora od godinu dana.

Matija Jakšić iz Jajca o logoru je kazao: “Bio sam tu četiri mjeseca pod neonskim svjetlima. Vodili su nas tu po nekim čukama da radimo, da kopamo. Tu je bilo premlaćivanja, batinanja, omalovažavanje. Nema što nisu radili. Kažu ‘sabirni centar’, ovo je bio kazamat. Svašta je tu bilo. Bio sam na sudu i u Hagu, na sudu u Mostaru i Konjicu. Imaju neke presude, ali sve je to… neki kažu da je zastara…”

U logoru je jedna Hrvatica i rodila

Inače, logor je osnovalo ratno Predsjedništvo općine Jablanica 15. travnja 1993. U razdoblju od osnivanja do njegova zatvaranja kroz njega prošla je 891 osoba hrvatske nacionalnosti. Od ukupnoga broja logoraša njih 88 su bili pripadnici HVO-a, ostalo su bili civili iz Jablanice, Doljana, Drežnice, Grabovice i okolnih mjesta, a neke Međunarodni crveni križ nije ni evidentirao. U skupini od oko 150 civila dovedena je i najmlađa osoba u logor, dijete starosti 28 dana, te više od 60 djece mlađe od 14 godina, kao i veći broj starijih osoba.
OSAM MJESECI PAKLA ZA HRVATE! Sve je služilo kao logor: Bošnjaci ih zatvarali u podrume, garaže…

Ubrzo nakon osnivanja, točnije 10. svibnja 1993., nakon napada Armije BiH na hrvatsko selo Grabovicu, u logor su dovedeni zarobljeni pripadnici HVO-a. Također, napadom Armije BiH na selo Doljane 28. srpnja 1993. prisilno je i protupravno u logor dovedeno više od 150 civila iz tog sela. U logoru su se događala nečovječna postupanja, od premlaćivanja, silovanja pa do ubijanja. Jedna je žena čak i rodila u logoru. Od raspuštanja logora Tužiteljstvo BiH nije podiglo ni jednu optužnicu protiv odgovornih osoba za formiranje i stanje u logoru.
 

 

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.