Foto: 1, Gardijska brigada HVO-a Bruno Bušić/Ilustracija

Bošnjaci Hrvatima ‘otimaju’ ratnu pobjedu: Tvrde da su oni oslobodili Mostar

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Operacija Lipanjske zore je zajednička operacija HVO-a, HV-a i HOS-a koja je trajala od 6. lipnja do 26. lipnja 1992. godine. To je ujedno i prva pobjeda hrvatskih nad srpskim snagama u ratu u Bosni i Hercegovini. Ovom operacijom zauzeta je dolina rijeke Neretve, a na nekim mjestima združene hrvatske snage su izbile na današnju crtu razgraničenja između Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Proslave obilježene političkim prijeporima

Vidjet ćemo kako će obilježavanje akcije Lipanjske zore (poznata i pod nazivom Čagalj) proteći ove godine, jer do sada proslave nisu prolazile bez pokušaja političkih struktura prekrajanja povijesti. Dio bošnjačkih političara, naime, već godinama “gura” teoriju o Armiji BiH kao glavnim snagama koje su oslobodile Mostar.

Istine radi:


Dana 6. lipnja 1992. godine pod zapovjedništvom generala Janka Bobetka, zapovjednika Južnog bojišta i zapovjednika Općinskog stožera HVO-a Mostar pukovnika Jasmina Jaganjca, počela je vojna napadna akcija oslobađanja doline Neretve i grada Mostara koji je bio većim dijelom pod kontrolom JNA i Srba.

U akciji je sudjelovalo 6000 hrvatskih vojnika

Foto: 1. Gardijska brigada HVO-a Bruno Bušić/Ilustracija

Na hrvatskoj strani operacije su vodili zapovjednik Južnog bojišta general Janko Bobetko, Slobodan Praljak, Miljenko Petković, Ivan Kapular, Ante Gotovina, Damir Krstičević, Zdravko Andabak, Ivan Čermak… Procjenjuje se da je u operaciji “Lipanjske zore” sudjelovalo oko 6000 hrvatskih vojnika, raspoređenih u tridesetak različitih postrojbi, tako da su taj zadatak na sebe su preuzele postrojbe Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća obrane i  HOS-a.

Što se sudjelovanja Bošnjaka tiče, korektno je spomenuti bojnika Jasmina Jaganjca, koji je, zajedno s Petrom Zelenikom, na dužnost zapovjednika obrane Mostara postavljen kako bi privukao što više svojih sunarodnjaka. Međutim, uspio se prikupiti samo jedan loše naoružani “Samostalni bataljun obrane Mostara”,  pod zapovjedništvom Arifa Pašalića, a neznatan broj priključio se HOS-u.

Predsjednik HVIDRA-e Hercegovačko-neretvanske županije Zoran Zovko svojedobno je otvoreno govorio o pokušajima prekrajanja povijesti, kazavši kako zadnjih 15 godina pripadnici bošnjačkog političkog korpusa i tzv. Armije polako, ali uporno pokušavaju prisvojiti oslobađanje grada Mostara:

“Jedina je istina da su Hrvati oslobodili Mostar”

“U tomu sudjeluje i najviši bošnjački politički vrh da bi anulirao sve ono što je bilo 1992. godine i kada je njihovih 90 posto građana sa Srbima radilo, dok je HVO s časnim dijelom Bošnjaka branio i obranio grad Mostar i kasnije ga oslobodio. Ali naša je aktualna politika šutjela…”

Činjenica je da friško osnovana Armija BiH na početku rata nije raspolagala ni oružjem, obučenim ljudstvom, kao niti iskusnim časnicima koji bi se na hercegovačkim ratištima mogli suprotstaviti tehnički nadmoćnijem srpskom neprijatelju. Upravo zato, morali su se osloniti na hrvatske snage, no čini se kako Sarajevo to baš i ne priznaje.
“Iskrivljivanje istine zapravo je posljedica činjenice da je medijski prostor uglavnom u rukama Bošnjaka te da osim nekoliko portala i dvije tiskovine ne postoji više medija koji bi govorili istinu o tim događajima. A jedina prava istina je da je HVO oslobodio Mostar”, kazao je svojedobno Zovko za Bljesak.

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.