Foto: Ivan Mujič/Privatna arhiva

‘BOLI SU NAS NOŽEVIMA’, PREŽIVIO LOVAS! Natjerali ga u minsko polje: 87 Hrvata nije preživjelo

Autor: Snježana Vučković

Mjesta Lovas i Opatovac su u listopadu 1991. godine u vrijeme srpske agresije i okupacije doživjela veliku tragediju. Posebno stravična sudbina zadesila je selo Lovas.

Lovas je privremeno okupiran 10. listopada 1991. godine… Okrutna ubojstva, torture, bijela traka na rukama Hrvata kao znak raspoznavanja i nacionalne pripadnosti, mučenja i silovanja žena, prisilni rad, jedan su dio strahota koje su preživjeli mještani Lovasa, koji su nakon toga protjerani. Izuzev činjenice da je u toj općini zvjerski i na posebno okrutan način do 18. listopada ubijeno 87 Hrvata, Lovas se izdvaja i kao mjesto koje je poslužilo za realiziranje sulude, srpske ideje čišćenja minskog polja tijelima nesretnih mještana koji su natjerani kroz njega proći.

Preživjeli svjedok: “Boli su nas noževima”

“Najprije su nas dan prije tako porobljene poredali u jedno dvorište u kojem su nas neprekidno tukli, mučili i boli noževima. A onda su nas naglo postrojili u dvije kolone i rekli nam da idemo brati grožđe. Putem su ubili Boška koji nije mogao brzo hodati, usporavao ih je”, kazao nam je Ivan Mujić, čovjek koji je samo čudom preživio strahotu u Lovasu.

Foto: Screenshot

“Bilo nas je 51… Natjerali su nas da zauzmemo širinu polja, primimo se za ruke i nogama glumimo ‘košnju’. Tada smo ugledali ukopane mine i zaustavili se. Međutim, četnici su cijelo vrijeme bili na sigurnoj razdaljini i držali nas na nišanu. Pitali su nas ‘zašto ste stali?’ Kada su shvatili da ne želimo dalje, jedan četnik se zaletio i gurnuo jednog od nas… Jasno sam vidio kako pada na minu i aktivira je, a oni su nam istodobno počeli pucati u leđa. S jedne strane minsko polje, s druge poludjeli četnici koji nas u njega tjeraju. Nisam imao izbora, bacio sam se unatrag i pao potrbuške. Osjetio sam kako se ispod mene stvara krvava lokva jer su me geleri u potpunosti izrešetali”, kaže Mujić kojem je tada izrešetana cijela lijeva strana, plućno krilo, tanko i debelo crijevo.

Ukupno 47 godina zatvora za zločin u Lovasu

Posebni Odjel za ratne zločine Višeg suda u Beogradu prije 2019. godine je osmoricu optuženika za ovaj ratni zločin dodijelivši im ukupno 47 godina zatvora. Željko Krnjajić osuđen je na šest godina zatvora, Milan Devčić na osam, Darko Perić i Radovan Vlajković na pet godina, Radislav Josipović na četiri, Saša Stojanović na sedam, a Jovan Dimitrijević i Zoran Kosjer na na šest godina zatvora. Tijekom procesa umrlo je pet optuženika, jedan je postao procesno nesposoban zbog bolesti, a promjenom optužnice, u ponovnom se procesu sudilo samo osmorici. Također, u drugom je sudskom procesu smanjen broj žrtava nad kojima su počinjeni ratni zločini sa 69 na 29 ubijenih.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.