fbpx
Foto: Screenshot

BOBOTA: Pronađeni ostaci žrtava iz Domovinskog rata

Autor: S.V.

U potrazi za osobama nestalim u Domovinskom ratu, provedbom terenskih istraživanja na području Bobote u Vukovarsko-srijemskoj županiji 24. studenoga 2021. pronađeni su posmrtni ostaci najmanje pet osoba, koji prema preliminarnim nalazima potječu iz Domovinskoga rata.

Ministarstvo hrvatskih branitelja organiziralo je ekshumaciju i daljnje pretraživanje lokacije koje je u tijeku, a provodi se u suradnji s drugim nadležnim tijelima.

Nakon identifikacije, obavijest obiteljima

Pronađeni posmrtni ostaci bit će prevezeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu radi daljnje obrade i identifikacije. S utvrđenim nalazima pravodobno će biti upoznate obitelji nestalih osoba.

Podsjetimo, Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja još uvijek traga za 1853 osobe iz Domovinskoga rata, od kojih je njih 520 s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Podsjetimo, u logoru u Boboti su tijekom ljeta i jeseni 1991. godine bili zatočeni stanovnici općine Tordinaca, grada Vukovara i općine Tenje te zarobljena 122 branitelja. Ubijali su ih, svakodnevno ih tukli rukama, nogama, palicama, mučili ih strujom i vješali ih.

U Boboti je bio logor

Predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga grada Vukovara Ivo Kovačić još je 2011. prilikom podnošenja kaznene prijave za zločin u Boboti naveo da je taj logor otvoren 2. svibnja 1991. godine u zgradi ambulante, čiji je podrum pretvoren u zatvor, te da je bio otvoren sve do prosinca te godine. Po iskazu jednog od logoraša Ivana Sabe, tada je kazano kako je moguće da su u podrumu porušene zgrade ambulante posmrtni ostaci ubijenih osoba.

O kojim je točno žrtvama riječ, doznat će se nakon identifikacije i detaljnije obrade.
Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.