fbpx
balkaninsight.com

Bivši major JNA koji je zvjerski mučen, vješan i prisiljavan na samozadovoljavanje, dobio sud protiv Hrvatske

Autor: Dnevno

Bivši major JNA Dobroslav Gračanin (67) skoro je deset mjeseci bio zatočen u konačištu ratnih zarobljenika Kerestinec, gdje su ga  stražari vješali, premlaćivali i iživljavali se na razne načine. Nakon što su zbog zločina petorica počinitelja pravomoćno osuđena, na Općinskom sudu u Zagrebu tužio je Republiku Hrvatsku.

Prema nepravomoćnoj presudi, država Gračaninu treba isplatiti 250.000 kuna s kamatama te mu nadoknaditi i 66.825 kuna sudskih troškova, doznaje Jutarnji.

Dobroslav, koji je kao ratni zarobljenik u zatvoru bio od 10. siječnja do 29. listopada 1992 u tužbi je naveo da su se pripadnici Oružanih snaga RH Stjepan Klarić, koji je bio zapovjednik Konačišta, i njegovi podređeni Dražen Pavlović, Viktor Ivančan, Željko Živec i Goran Štrukelj nad njim bestijalno iživljavali. Udarali su ga tupim predmetima i osamnaest mu puta lomili rebra, pa je zadobio ozljede bubrega, koji su izgubili funkciju te mu je život spašen u posljednji trenutak liječničkom intervencijom.

“Vješan sam na kuke rukama i bio izložen brojnim udarcima dok ne bih izgubio svijest. Na slobodu sam pušten sa 48 kilograma. Osjećam teške i trajne posljedice, imam nesanice, uznemirenost i psihičke tegobe zbog PTSP-a”, naveo je u tužbi Gračanin.

Osim strahovitog mučenja, prisiljavan je na samozadovoljavanje gledanjem razodjevenih zarobljenica, nakon čega je zlostavljan fingiranim suđenjima na kojima su odlučivali da se mora tući s drugim zarobljenicima.
Tijekom Domovinskog rata Gračanin je bio u službi JNA, na Vojnoj akademiji u Zagrebu, te je u prosincu 1991., kada se JNA povlačila iz Zagreba, otišao u Beograd i zatražio demobilizaciju, pa se u Hrvatsku vratio 16. prosinca, kada je Sabor već bio donio odluku da se neće pokretati postupci protiv pripadnika JNA koji se “skinu” i odu iz službe do Božića.

U postupku na strani RH, Stjepan Klarić istaknuo je da su zarobljenike zlostavljali djelatnici SIS-a, a ne on, te je sud uvjeravao kako se nije mogao suprotstaviti, no sud nije povjerovao u njegov iskaz jer se kosi s presudom kojom je osuđen zbog ratnih zločina u Kerestincu na 4,5 godine zatvora. Klarićevi suoptuženici dobili su nešto manje kazne.
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.