Grad Šibenik

BITKA ZA ŠIBENIK: Prije točno 29 godina u 17.57 oglasila se zračna opasnost!

Autor: Zlatko Govedić

Bitka za Šibenik u Domovinskom ratu počela je na današnji dan prije 29 godina u 17.57 sati oglašavanjem znaka zračne opasnosti za grad Šibenik, a u 18.51 sati oglašena je zračna opasnost za cijelu tadašnju Općinu Šibenik; podsjeća Sibenik.in.

U popodnevnim satima 9. kninski korpus JNA na čelu sa zločincem Ratkom Mladićem krenuo je nakon Drniša u daljnji prodor prema Šibeniku kako bi se Hrvatska presjekla na dva djela. Uz potporu pobunjenih Srba i jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva i jugoslavenske ratne mornarice Mladić je računao i na garnizone JNA u samome Šibeniku.

Točno u 17:57 sati 16. rujna 1991. godine u oglasila se zračna opasnost za grad Šibenik.

Agresorskoj vojsci suprotstavili su se malobrojni i slabo naoružani pripadnici policije, 113. šibenske i 4. gardijske brigade.

Neprijatelj je u napad krenuo iz dva smjera – preko Čiste Male, Gaćeleza i Zatona, te iz Drniša. Iz prvog smjera napada kninski korpus probio je prvu crtu obrane i zaustavio se na šibenskom mostu odakle mu je Šibenik bio na dlanu. Drugi dio korpusa doživio je težak poraz od strane hrvatskih branitelja u Pakovu Selu pa se u rasulu povukao prema Žitniću.

Idućih tjedan dana Šibenik je proživljavao pakao. Ipak na kraju je hrvatska vojska izvojevala pobjedu. Šibenska je bitka bila iznimno strateški važna, jer su se morali obraniti Šibenski most, grad Šibenik i položaji na Jadranskoj magistrali. Da je agresor zauzeo neke od tih lokacija, južna Hrvatska bila bi ispresijecana na par manjih ili većih džepova, čime bi došla u vrlo tešku situaciju za obranu.

SJEĆANJE NA JUNAKA DOMOVINSKOG RATA! Slavni letač nije zaboravljen: ‘Žrtvovao je sve za nešto više od njega i svih nas’!

16.09.1991.
17.57 Zračna opasnost za Šibenik
18.48 Zračna opasnost za Vodice
18.51 Zračna opasnost za cijelu općinu Šibenik
20.08 Tenkovi na Šibenskom mostu

17.09.1991.
–:– U jutarnjim satima bitnica Žirje djeluje prema šibenskoj luci u kojoj se nalaze brodovi JNA koji razaraju grad
–:– Osvojena vojarna Zečevo

18.09.1991.
–:– Pokušaj tenkovskog proboja prema Vodicama
18.00 Pet tenkova i dva transportera vraćaju se s prilaza vodicama prema mostu

20.09.1991.
–:– U poslijepodnevnim satima presječena kolona JNA kod Pakova sela
–:– Zaposjednute vojarne u Mandalini sa 34 vojna broda

21.09.1991. 
–:– Obadva, obadva su pala! Srušena dva zrakoplova JNA na šibenskom području

22.09.1991.
12.00 Oslobođen Šibenski most

23.09.1991.
11.27 Prestanak zračne opasnosti

POSLJEDNJI ISPRAĆAJ ŽRTAVA OZNE! Stotine mrtvih diljem Zagreba: Tomo Medved najavio novu potragu u ponedjeljak!

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.