Foto: Monografija 4, gardijska brigada

BIO JE UDARNA IGLA 4. GARDIJSKE BRIGADE: Na današnji dan preminuo legendarni vojnik

Autor: S.V.

Na današnji dan 2017. godine, preminuo je Davor Jović, jedan od udarnih igli legendarne Četvrte gardijske brigade.

Jović je bio istinski junak Domovinskog rata koji je, nakon svih hrvatskih ratišta, dva teška ranjavanja i nekoliko desetaka gelera u tijelu, smogao snage za pobjedu na maratonu s preprekama dugom 76 km te, zadivivši međunarodne vojne instruktore, postao hrvatski vojnik godine. Dva je puta bio prvak bivše države u full conttactu 1984. godina i 1989.u kategoriji do 84 kilograma.

Odmah na početku Domovinskog rata stavio se Hrvatskoj na raspolaganje, napustio je  posao u makarskoj “Metaplastici” i sa skupinom prijatelja ušao u sastav vrgoračke satnije u Četvrtoj gardijskoj brigadi.

Foto. Monografija 4, gardijske brigade

Bio je četiri puta ranjen

Prošao je sva ratišta, četiri puta je bio ranjen, ali je liječnicima naredio da mu skinu 80- postotnu invalidnost kako bi ponovno otišao na bojišnicu. Pokojni general Andrija Matijaš Pauk i bivši potpredsjednik Vlade i ministar obrane, general Damir Krstičević, bez njega nisu započinjali nijednu akciju.

Godine 1997. pobijedio je na 76 kilometara dugom maratonu „Prvi do Knina, prvi do slobode“ koji je uključivao pucanje u mete i zaobilaženje prepreka. Time postaje i najbolji hrvatski vojnik. Nakon umirovljenja, vratio se svojoj staroj ljubavi – borilačkom sportu.

 
Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.