fbpx
Foto: MHB

‘BILI SMO PRISILJENI 555 DANA SJEDITI NA HLADNOM BETONU’: Medved se prisjetio prosvjeda: ‘Naša Nevenka umrla je pred vratima svog ministarstva’

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Ispred Ministarstva hrvatskih branitelja, obilježena je osma godišnjica početka prosvjeda hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji u Zagrebu.

Obilježavanju su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sa suradnicima, saborski zastupnik Ante Deur, predstavnici Udruge 100%-tnih HRVI I. skupine i drugih udruga iz Domovinskog rata.

Branitelji prosvjedovali 555 dana

Hrvatski branitelji su 555 dana prosvjedovali ispred resornog ministarstva zbog neadekvatnog odnosa tadašnje vlasti, a napose tadašnjeg ministra Predraga Matića prema hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji. Prosvjedom su su izražavali svoje nezadovoljstvo izostankom komunikacije i dijaloga od strane tadašnje vlasti te obezvrjeđivanjem Domovinskog rata i njegovog karaktere, a posebno nastojanjem tadašnje vlasti da se hrvatski branitelji stave na margine društva i obezvrijedi njihova uloga u stvaranju, obrani i oslobađanju Hrvatske.


Pozdravljajući okupljene, ministar Tomo Medved prisjetio se prosvjeda kroz kojega su hrvatski branitelji i sudionici prosvjeda zajedno tražili istinu.

Medved: “To je jedinstven slučaj u svijetu”

Foto: MHB

“Jedinstven je to slučaj u svijetu, pobjednici Domovinskog rata, ljudi koji su krvarili za svoju domovinu, bili su prisiljeni prosvjedovati, samo tražeći dijalog, razgovor i iznalaženja rješenja za nagomilane probleme, prisiljeni su doći ispred svoga Ministarstva, ovdje na ovaj hladan beton i ostati 555 dana uslijed kojih naša Nevenka umire pred vratima svog Ministarstva”, rekao je ministar te je istaknu da je to slika i poruka da se nikada ne zaboravi.

“Ono što je posebno važno, da smo nakon ovoga prosvjeda, u našem snažnom zajedništvu, kroz naš svakodnevni razgovor, kroz dijalog, toliko toga učinili za hrvatske branitelje, ali možda najvažnije od svega, u velikoj mjeri izmijenili percepciju društva prema hrvatskim braniteljima, te se danas hrvatski branitelji uvažavaju i vrednuju, a Domovinski rat je postavljen kao temelj. U tome svemu nas je snažno poduprla Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem”, kazao je ministar Medved.

Foto: MHB

Počast Nevenki Topalušić

U ime Udruge 100%-tnih HRVI I. skupine i članova njihovih obitelji okupljenima se obratio predsjednik udruge Đuro Glogoški. Zahvalio je svima koji su došli obilježiti osmu godišnjicu prosvjeda i odati počast Nevenki Topalušić, kao i svima koji su im pružali potporu tijekom prosvjeda koji je započeo prije osam godina a posebno ministru Medvedu i djelatnicima Ministarstva na potpori i suradnji.

Nakon polaganja cvijeća i paljenja svijeća okupljeni su izmolili krunicu, a potom je u Crkvi Sveta Mati Slobode služena misa za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje.
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.