Foto: MORH/ F. Klen

Banožić se susreo sa Čovićem: ‘Naša je obaveza vojno školovati Hrvate iz BiH’

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Ministar obrane Mario Banožić sastao se sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Skupštine Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem.

Banožić i Čović u ovoj prigodi potvrdili su kako su Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina uspostavile bogatu i čvrstu bilateralnu obrambenu suradnju, a koja se očituje velikim brojem pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i kadeta koji su završili školovanje ili se još školuju u Republici Hrvatskoj.


Ministar Banožić s kolegom iz BiH: ‘Nastavljamo podupirati euroatlantski put BiH’

“Školovanje Hrvata iz BiH je naša obaveza”

“Mi u Hrvatskoj imamo mogućnost školovanja određenog broja kadeta iz BiH na Hrvatskom vojnom učilištu te se zalažemo za to da se na vojno školovanje upućuju predstavnici hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Smatramo da je vojno školovanje Hrvata iz BiH u Hrvatskoj ujedno i naša obveza”, rekao je ministar obrane te dodao kako je izvrsna bilateralna suradnja vidljiva i kroz različite vidove zajedničke obuke i uvježbavanja, razvojem obrambenih sposobnosti te jačanjem razmjene informacija u cilju pružanja brzog odgovora na prirodne katastrofe.

“Zato smo nastavno na zaključke Zajedničke sjednice Vlade RH I Vijeća ministara BiH nastavili raditi na implementaciji zaljučaka koji se odnose i na područje izobrazbe”, rekao je ministar Banožić.

Foto: MORH/F.Klen

Na sastanku se razgovaralo i o daljnjoj bilateralnoj podršci Hrvatske Bosni i Hercegovini u dostizanju NATO partnerskih ciljeva. U ovoj prigodi Banožić i Čović razgovarali su o utjecaju ruske agresije na Ukrajinu koja je dodatno intenzivirala rasprave o proširenju EU-a na države jugoistoka i istoka Europe.

Čović zahvalan

“Hrvatska nastavlja s aktivnom podrškom europskom i euroatlantskom putu BiH. U tom svjetlu podržavamo svaki napredak koji će BiH približiti punopravnom članstvu u Europskoj uniji”, rekao je ministar Banožić.

Čović je zahvalio Ministarstvu obrane na svoj potpori koju pruža Bosni i Hercegovini, Oružanim snagama BiH i Hrvatima u BiH. Izrazio je svoju podršku i daljnjem razvoju suradnje dvaju ministarstava na području izobrazbe.
Na kraju, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Skupštine Bosne i Hercegovine istaknuo je kako podržava sva nastojanja koja bi stvorila preduvjete za daljnji razvoj modernih Oružanih snaga BiH i njihovu euroatlantsku integraciju.

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.