fbpx
Klapa Sveti Juraj HRM

Bandić je pokopan uz ratni orkestar iako nije bio branitelj. Ima branitelja koji nisu pokopani uz te počasti…

Autor: Snježana Vučković

Na velebnom sprovodu Milana Bandića, atmosferu je dodatno tužnom učinila klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj” koja je preminulog gradonačelnika ispratila uz pjesme “Oči u oči”, ”Na omiškoj stini” i ”Pod brajde”.

Klapa ratne mornarice nekima bila iznenađenje

Obzirom da je ova klapa osnovana s ciljem predstavljanja Oružanih snaga RH na Međunarodnom susretu vojski svijeta u Lourdesu, a danas djeluje u sklopu Orkestra oružanih snaga Republike Hrvatske, njihov nastup na sprovodu gradonačelnika koji nije bio sudionik Domovinskog rata – pomalo je bio iznenađenje.

Na samim stranicama klape “Sveti Juraj” stoji kako ih prvenstveno obilježava angažiranost na brojnim protokolarnim zadaćama MORH-a, državnih institucija Republike Hrvatske, kulturnih manifestacija, Katoličke crkve u Hrvata, braniteljskih udruga i slično.

Branitelji o (NE)moralnom angažmanu
Pokojni gradonačelnik nije imao neke osobite veze sa Domovinskim ratom, izuzev brige za zagrebačke branitelje kojima je posvetio čitav jedan ured i tu mu se mora odati priznanje. No, osim što Bandić osobno nije bio u braniteljskim redovima, upitno je treba li klapa koja djeluje u sklopu Orkestra oružanih snaga RH pjevati na sprovodu optuženika USKOK-a?

“Milan Bandić je umro kao najučinkovitiji gradonačelnik i smatram da ljude sa posebnim zaslugama treba zasluženo ispratiti.  S druge strane, ne znam u kojem je svojstvu bila klapa Hrvatske ratne mornarice, a čuo sam i da je bila počasna straža. Da budem iskren, nemam ništa protiv, ukoliko je to ustaljeni običaj, ali ne mogu ne primijetiti da je npr. Tomislav Merčep pokopan bez vojnih počasti”, kaže poznati hrvatski branitelj Predrag Mišić.

Obzirom da je Ministarstvo obrane resor koji je na zamolbu Grada Zagreba dopustio angažman klape Sveti Juraj, toj smo instituciji poslali upit. Odgovor na pitanje je li angažiranje klape koja je dio Orkestra oružanih snaga RH na sprovodima osoba koje nisu sudjelovale u Domovinskom ratu (a k tome su i optuženici USKOK-a), objavit ćemo po primitku.
Prvi zapovjednik obrane Vukovara pokopan bez minimuma vojnih počasti

Je li Milan Bandić trebao biti ispraćen uz klapu Hrvatske ratne mornarice, doznajemo od zagrebačkog branitelja Vukovara i jednog od zapovjednika obrane Sajmišta, pripadnika HOS-a, Zvone Ćurkovića.

“Činjenica je da su na Bandića godinama išle optužbe za tešku korupciju. S druge strane, njegova briga za hrvatske branitelje je neupitna. Meni osobno nikada nije pomogao, ali to je zato jer nikada nisam tražio pomoć. No, znam brojne branitelje koji su u krajnjem očaju kroz njegov ured pronašli rješenje i spas”, kaže Ćurković koji također vuče paralelu sa Tomislavom Merčepom.

“I njegove smo optužbe svjesni. Također, svjesni smo i toga da je riječ o prvom zapovjedniku obrane Vukovara, a pokopan je kao da je bio nitko i ništa. Bez ikakvih počasti i obilježja. Svi ljudi imaju pluseve i minuse, zato smatram da se neki minimum mora poštivati. Isključivi smo, a to za nas kao društvo – nikako nije dobro”, zaključuje Zvone Ćurković.
Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.