fbpx
Facebook

BALERINA KOJU SU ’95. RANILI ‘ZVONČIĆI’: ‘Žao mi je što smo izgubili jedinstvo kakvo smo imali u Domovinskom ratu’

Autor: Snježana Vučković

Uoči donošenja Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, u Zagrebu je održan okrugli stol u organizaciji Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske pod nazivom Zašto je važan Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata?, kojim se još jednom željelo ukazati na nužnost i važnost donošenja tog jedinstvenog normativnog akta.

Među brojnim sudionicima okruglog stola, bila je i primabalerina Almira Osmanović koja je ranjena tijekom granatiranja Zagreba početkom svibnja 1995.

 “Prisjećam se jednog velikog srca u koje smo svi bili utkani, no danas se to jedinstvo koje smo imali u Domovinskom ratu nekako izgubilo, zbog čega mi je neizmjerno žao,” kazala je Osmanović istaknuvši žrtve i stradavanja kao najtežu posljedicu rata uz apel da se to nikada ne zaboravi.

Ova bivša baletna prvakinja i civilna žrtva rata svojedobno je u intervju za Večernji list ispričala detalje:

Almira Osmanović o stradavanju

“Naša lijepa baletna dvorana… Zvončići su pali točno ovako kroz stakleni vrh. Bilo nas je jedno 45-50 plesača, radilo se na jednom velikom internacionalnom baletu Donauballet. Plesači su radili, glazba je svirala… ja sam ovamo ušla nešto pitati i tu se bez ikakve najave samo dogodila ta grozna eksplozija. Svi koji su bili s ove strane su ostali neozlijeđeni, mi svi ostali s one strane smo dobili te male, sitne gelere po tijelu… strašna panika, krv, sjećam se balerine i Christophera, vidiš krvave noge, lica, tijela, panika, plač, strahota jedna…”

Uz predstavnike Zajednice na čelu s predsjednicom Julijanom Rosandić i Almiru Osmanović, na okruglom stolu sudjelovali su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Josip Đakić, saborski zastupnik Ante Deur, državni tajnik Špiro Janović i glavni tajnik Ivica Akmadža iz Ministarstva hrvatskih branitelja, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor, sociolog Renato Matić, novinarka Romana Bilešić i predsjednice stradalničkih udruga iz Domovinskog rata Lucija Kober, Ljiljana Alvir i Sandra Rapčak.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.