Screenshot

BACANJE CVIJEĆA NA TENKOVE: Pljeskanje ‘Titovoj diviziji’ koja je od Vukovara napravila ‘europsku Hirošimu’

Autor: S.V.

Na današnji dan, 19. rujna 1991. dogodilo se poznato “bacanje cveća pred tenkove” u Beogradu. Bilo je to prilikom kretanja Prve gardijske oklopne divizije JNA (poznatije kao elitna Titova divizija) prema hrvatskom gradu heroju Vukovaru.

Hrvatski junaci, branitelji Vukovara, uspjeli su razbiti jednu od najelitnijih oklopnih postrojbi Europe u to vrijeme.

Bilo je to samo još jedno „događanje naroda“ u glavnom gradu Srbije, Beogradu, u kojemu su građani masovno i učestalo sudjelovali na huškačkim ratnim mitinzima od 1987. nadalje. Tako se stvarala ratna atmosfera i podloga za agresiju na Hrvatsku i druge u cilju ostvarenja općeprihvaćene ideje “Velike Srbije”.

Tisuće su Beograđana oduševljeno izašle na ulice pozdraviti tenkove koji su išli na Hrvatsku. Vukovar je razrušen, Hrvati pobijeni ili raseljeni, a slika o cvijeću i oduševljenju Beograđana ostala je u kolektivnoj memoriji hrvatskog naroda.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.