fbpx
Foto: Kamenjar

‘ARMIJA BIH ODVELA DESET TRUDNIH ŽENA’: Govor na obljetnici pokolja nazočne ostavio bez riječi

Autor: S.V.

Na Stipića livadi iznad Doljana, općina Jablanica, u utorak, 28. srpnja 2021., obilježena je 28. obljetnica stradanja 39 hrvatskih civila i branitelja.

Uz mnoštvo okupljenih vojnih i civilnih izaslanstava, te vjernika koji su se poklonili žrtvama ubijenim od strane Armije BiH i mudžahedina, na obljetnici se pojavio i general zbora Stanko Sopta koji se nazočnima obratio dirljivim govorom, a koji sa portala Kamenjar prenosimo u cijelosti:

“Poštovani prijatelji,

u pjesmi o hajduku Mijatu Tomiću piše ovako:

I zavika Tomiću Mijate

„ Stante kosci, ne koste livade!

Jabuka je moja djedovina.

Dok mene u životu bude,
Da vidimo, tko smije kosti!

Hrvatsko vijeće obrane, HVO bojna „Mijat Tomić“ Jablanica u sastavu brigade „Herceg Stjepan“ broji do 400 junaka, odvažnih i hrabrih sinova hrvatskog roda, koji su branili dom i grudu svoju. Bili su ponos i nada, neka im je velika hvala!

Oni dadoše svojoj postrojbi dično ime Mijata Tomića znamenitog hajduka i viteza iz sedamnaestog stoljeća, čije junaštvo opisaše i opijevaše mnogi, a osobito u svom djelu prof. Anđelko Mijatović koji zapisa da je Mijata smrt zadesila u Doljanima, od turske ruke o Ilinu danu 20. srpnja 1642. godine. Mijata izda njegov kum Ilija Bobovac, Srbin, a u Sarajevu njegovu smrt proslaviše velikim slavljem, većim no što su proslavili Tursko osvajanje Bagdada 1638.

Na Kedžari, na Vran planini, sat hoda odavde. Spomen je na Divu Grabovčevu, koja je također živjele u 17. stoljeću. Bijaše to čestita djevojka što smrt izabra kako bi ponos svoj sačuvala od turskog tiranina.
O zločinu

28. srpnja 1993. godine združene muslimanske snage: pripadnici 44. brdske brigade Armije BiH, policijske stanice Jablanica MUP-a BiH, „Zukine vojske“ i naoružana skupina Muslimana-Bošnjaka iz sela Jelačići, u Doljanima i okolici te na ovom mjestu, Stipića livada, ubili su i masakrirali šest civila i 33 vojnika HVO-a. Nakon ovog okrutnog masakra pripadnici armije BiH nasilno su odveli oko 200 civila u Logor u Jablanicu, zgradu Muzeja, među odvedenima je bilo deset trudnih žena i pedeset devetero  djece.

Žrtvu hrvatskog naroda ovog kraja oplakujemo, s bolom u duši se prisjećamo i na ovu 28. obljetnicu. Molimo dragog Boga da našim poginulim prijateljima i suborcima udijeli pokoj vječni, a nama živima neka podari snage i ustrajnosti da nikada ne zaboravimo njihovu žrtvu i ljubav koju su darovali za slobodu Hrvatskog naroda!”

 

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.