Foto: Screenshot

Arkan nije poštedio ni trudnicu Maju (19): Nije jasno zašto se u Hrvatskoj šuti o ovom užasu

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Padom naselja Lužac, počeo je slom obrane Vukovara 1991.godine jer je tim činom presječena komunikacija hrvatskih branitelja, a Vukovar odsječen od četvrti Borovo naselje. Dva tjedna poslije, Vukovar je pao u ruke agresora…

Frustrirani neuspjehom “Arkanovci” pobili one koje su zatekli

Gotovo tromjesečne bitke kojima je neprijatelj želio slomiti grad, dovele su do velike frustracije u redovima JNA i srpske paravojske. Sluđeni neočekivanim, žestokim otporom znatno slabije naoružanih hrvatskih vojnika, JNA se odlučuje na zauzimanje Lušca čijim padom bi, zaključili su, i Vukovar brže pao u njihove ruke.

Stravična snimka Arkanove zapovijedi u Vukovaru: ‘Idemo po baštama, pobijte ih sve bez milosti’

To se i dogodilo na današnji dan, no nitko nije očekivao da će se JNA toliko osvetnički ponijeti prema stanovnicima zatečenim u tom naselju. Nesretni mještani Lušca bi možda prošli i bolje da JNA nije išla u pratnji “Arkanovaca” koji u svom pohodu nisu štedjeli nikoga.

Ubijeni u svojim kućama. Nisu poštedjeli ni trudnicu…

Mučki je ubijeno 69 staraca, djece i žena, među kojima i 19-godišnja trudnica. Riječ je o žrtvama koje nisu nastradale zbog borbenih djelovanja, nego tek po ulasku neprijateljske vojske koja ih je ubijala na kućnim pragovima i u njihovim domovima.

Foto: Privatna arhiva

“Bila je u 5 mjesecu trudnoće. Ni ona niti bilo tko drugi nisu zaslužili da tako umru. U ratu mi je ubijen i suprug i molim Boga da poživim da ga mogu dostojno sahraniti. Dokle god je nas bit će i njih, a kada ne bude nas valjda će naša djeca ih se dalje sjećati. Oni zaslužuju da ih se svi sjećaju jer smo radi njih dobili slobodnu i neovisnu Hrvatsku”, rekla je za Večernji list Mira Komunickij o pokojnoj sestri Mariji koja je nosila nadimak Maja.
Mato Džigumović, zapovjednik policije na Lušcu u vrijeme obrane grada, naglasio je kako za zločine počinjene u tom vukovarskom naselju nitko nije odgovarao.

Zaboravljeni zločin

“To je priča koju godinama ponavljamo. Prije desetak godina bilo je privedeno šest osoba, između ostalih i djelatnik Policijske postaje Vukovar, koji je nakon 60 dana pušten jer nije bilo dovoljno dokaza, a sada se prema mojih spoznajama nalazi u BiH”, rekao je Džigumović.

Prema njegovim riječima, zločinačku su akciju vodili domaći Srbi, potpomognuti “Arkanovcima” i bivšom JNA.
Za razliku od Ovčare ili Lovasa, pokolj u naselju Lužac ostao je u sjeni i to je vjerojatno jedan od najmanje spominjanih zločina koji su za posljedicu imali čak 69 civilnih žrtava.

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.